Ett fyra år långt försök ska göra det möjligt för danska läkare att förskriva recept på cannabis för medicinskt bruk. Foto: TT

Snart lagligt med medicinsk cannabis i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det lagligt för danska läkare att skriva ut cannabis till patienterna. Från och med den 1 januari kan uppemot 3.000 patienter få tillgång till den receptbelagda drogen.

Ett fyra år långt försök ska göra det möjligt för danska läkare att förskriva recept på cannabis för medicinskt bruk. Beslutet togs i danska Folketinget eftersom man vill komma tillrätta med det illegala självmedicinerandet.

Danmarks Radio rapporterar att en firma fick ja till att börja producera cannabis i stor skala i mitten av december.

Beslutet gäller för vissa patientgrupper, till exempel människor med ryggmärgsskador eller som drabbats av biverkningar av cellgiftsbehandling. Regeringen har avsatt 22 miljoner danska kronor till försöket.

Läkare kritiska

Men danska läkare som Sveriges Radio Ekot pratat med är skeptiska.

– Politikerna vill ge folk det de vill ha men vill inte själva ta ansvar. I stället lägger de över ansvaret på läkarna, säger Anders Beich, ordförande i det danska sällskapet för allmänmedicin, DSAM.

Mellan 1.500 och 3.000 patienter kan få möjligheten att få recept på cannabis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer