Hyllade vårdhjälten ”Captain Tom” förd till sista vilan Foto: NEIL HALL / TT

Hyllade vårdhjälten ”Captain Tom” förd till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

Under den mörka pandemin blev Tom Moore en av få ljusglimtar för britterna. På lördagen begravdes ”Captain Tom” med militära hedersbetygelser.

Den adlade superinsamlaren och krigsveteranen från andra världskriget gick bort den 2 februari i sviterna av covid-19. Han blev 100 år.

Tom Moore blev ”Captain Tom” med britterna när han förra våren samlade in en förmögenhet till sjukvården under coronakrisen. Han gjorde det genom att promenera 100 varv i sin trädgård före sin 100-årsdag och samtidigt uppmana människor att donera om de stödde initiativet.

Till slut nådde insamlingen nära 39 miljoner pund (runt 450 miljoner kronor).

För sin insats adlades Tom Moore av Storbritanniens drottning Elizabeth II i en ceremoni på slottet Windsor i somras.

Hedersvakt avfyrade salvor

På grund av virusrestriktioner kunde bara åtta familjemedlemmar delta i lördagens begravningsceremoni i Bedford norr om London. Akten sändes dock i tv.

Soldater från Yorkshire-regementet bar kistan, en hedersvakt avfyrade salvor och ett flygplan från krigstiden flög över.

I musiken som spelades för ”Captain Tom” ingick hans egen tolkning av låten ”You'll never walk alone”. Den toppade Englandslistan i april. Därmed blev han den i särklass äldste listettan genom tiderna. Alla intäkter från singeln donerades till det brittiska sjukvårdssystemet NHS som Tom Moore höll så högt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet