Carin Götblad, chef för polisens Region Mitt i Aktuellt. Foto: SVT

Carin Götblad: Man gav sig på helt fel person

Uppdaterad
Publicerad

Sprängdådet riktat mot en polischef i Uppsala kan vara kopplat till stora tillslag mot gängkriminalitet. Den drabbade polischefen uppges må bra.

– Man gav sig på helt fel person när man trodde att man skulle kunna skrämma bort någon från insatser, säger hans chef Carin Götblad i SVT:s Aktuellt.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd efter sprängdådet i ett bostadsområde i norra Stockholm. Bilen tillhörde en chef inom Uppsalapolisen. Motivet är ännu okänt, men Uppsalapolisen har nyligen genomfört stora tillslag mot kriminella gäng och beslagtagit vapen och narkotika samt anhållit flera personer.

– Det är tyvärr inte ovanligt att man försöker och tror att man kan skrämma polisen. Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen, säger Carin Götblad, chef för polisens Region Mitt.

Klimatet hårdnat

Hon menar att sådana här grova händelser är mycket ovanliga, men att nästan alla poliser upplever att klimatet har hårdnat.

– Det är mycket mer stenkastning, glåpord, man kastar eldar, man tänder eld på bilar, och skadegörelse och hot är vanligare i dag.

Carin Götblad hävdar att det behövs fler poliser för att klara av att bemöta sådana här situationer.

– Det är fullkomligt livsfarligt om man backar i sådana här situationer, det kommer vi inte göra.

Kunde ni har gjort annat för skydda honom bättre?

– Det här är en händelse som vi absolut inte kände till eller räknade med och den gick bra, så spekulera i si eller så gör vi inte.

Åklagare utsatt för liknande sak

Det är inte första gången som myndighetspersoner utsatts för personhot som kan kopplas till gängkriminalitet. 2007 detonerade en sprängladdning utanför åklagaren Barbro Jönssons hus i Trollhättan när hon arbetade med ett fall kopplat till ett kriminellt nätverk.

Hela livet påverkades av händelsen. Hon blev tvungen att flytta, fick polisskydd och kunde inte röra sig som hon ville. Men även känslomässigt innebar det en knäck.

– Jag kunde inte sova. Jag kunde koncentrera mig i tio sekunder åt gången, fokusera på något gick överhuvudtaget inte. Jag förstod inte riktigt varifrån känslan kom, säger Barbro Jönsson.

Eftersom hon inte hade familj kunde hon själv fatta beslut om sin situation. Det kan inte polischefen i Uppsala göra på samma sätt.

– Han har sin familj att ta hänsyn till och de måste ta en väldigt ingående diskussion om det här.

Här kan du se hela intervjun i Aktuellt (länk till SVT Play).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.