Carl Bildt: ”Ökar risken för krig i Mellanöstern”

Uppdaterad
Publicerad

I onsdagens Aktuellt deltog EU- och handelsminister Ann Linde (S) och fd utrikesminister och statsminister Carl Bildt för att diskutera USA:s avhopp från Iranavtalet. Carl Bildt menar att risken för krig nu ökar markant i regionen.

– Den europeiska attityden har hittills varit att försöka lösa konflikter i regionen. Nu trappar amerikanerna upp konflikten i hopp om att den ena eller den andra vinner, säger Carl Bildt.

Bildt menar att USA:s förfarande sannolikt kommer leda till ökade konfrontationer i Mellanöstern och en akut kris i relationerna över Atlanten.

– Det kommer nog dessvärre att lyckas. Det blir en upptrappad konflikt, och det tror jag alla förlorar på. Vi européer, som inte har någon ocean mellan oss och Mellanöstern, påverkas mer direkt än USA.

”Riktar sig mot europeiska företag”

Regeringen har nyligen infört satsningar för att öka den i dag marginella exporten till Iran. Ann Linde menar att amerikanska sanktioner mot Iran, och press på europeiska företag att avstå handel med Iran, kan få konsekvenser för den svenska exporten.

– Problemet är att nästan alla finansiella transaktioner görs upp i dollar. Även om ett svenskt företag skulle kunna sälja sina varor måste de ha en bank, och de flesta banker använder dollar, säger hon.

– De amerikanska sanktionerna riktar sig inte mot Iran eller amerikanska företag – de riktar sig i grunden mot europeiska företag. Vi ska bestämma reglerna för svenska företag, det ska man inte göra i Vita huset, säger Carl Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.