Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare statsministern Carl Bildt om påverkanskampanjer före sociala medier – i samtal runt middagsbordet hemma hos Malin Persson Giolito. Foto: SVT/Hemma hos Malin Persson Giolito – Drömmar om Europa

Carl Bildt: Påverkanskampanjer besegras med demokrati

Publicerad

Rädslan för desinformation under EU-valet får inte leda till begränsningar av yttrandefriheten. Det hävdar Carl Bildt i en diskussion runt författaren och Brysselbon Malin Persson Giolitos köksbord.

– Det här är inget nytt. Sovjetunionen finansierade till och med politiska partier. Hur besegrade vi det? Genom demokrati och yttrandefrihet, säger Carl Bildt i ett nytt SVT-program.

Den 6-9 juni ska svenskarna rösta fram vilka politiker som ska representera Sverige i EU. Flera har varnat för att valet kan påverkas av desinformation, bland annat på sociala medier. Men enligt den tidigare statsministern och internationella politikern Carl Bildt står demokratin stabilt.

– Europa är den säkraste platsen för demokrati och mänskliga rättigheter i hela världen. Vi är såklart inte perfekta, och vi ska vara vaksamma, men ändå, säger Carl Bildt, rådgivare på European Council on Foreign Relations (ECFR).

EU-val 2024

Runt ett dukat bord i Bryssel har författaren Malin Persson Giolito bjudit in personer som på olika sätt arbetar med säkerhet i världen och Europa, i SVT:s Hemma hos Malin Persson Giolito – Drömmar om Europa.

Se hela programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet