Den rumänske diktatorn Nicolae Ceacescu avrättades 1989. Foto: TT

Ceausescus arv lever kvar i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad
25 år efter den rumänske diktatorn Nicolae Ceausescus fall siktar landets nye president Klaus Iohannis på att göra upp med korruptionen. Men trots Ceausescus hårda fall lever en viss nostalgi kvar i landet.

När kommunistledare runtom Östeuropa började falla en efter en såg Nicolae Ceausescu ut att sitta relativt stadigt. Men när hans fall kom, kom det fort och han föll hårt. Efter en kort men intensiv revolt slutade Ceausescu styre med att han och hans fru arkebuserades den 25 december 1989.

Osäkert resultat

Men det finns människor som ifrågasätter om Ceausescus fall verkligen var kommunistregimens fall. Åren efter avrättningen togs många ledarposter över av tidigare kommunister.

– Jag är nu säker på att revolutioner dröms fram av idealister, genomförs av kämpar och utnyttjas av opportunister, sade Dumitru Mazilu, en tidigare tjänsteman som fängslades av Ceausescu, skriver tidningen The Guardian.

Frustrationen mot den kvarliggande korruptionen blev Klaus Iohannis biljett till segern i ett presidentval många var säkra på att hans rival, premiärministern Victor Ponta, skulle vinna. När han installerades i söndags lovade han att sätta korruptionen högst på agendan.

– Det finns ingen annan väg för Rumänien, sade Iohannis efter att han officiellt tillträtt ämbetet, skriver Reuters.

Kommunistisk nostalgi

Rumänien gick med i EU 2007 men är unionens näst fattigaste land och har under de senaste årens kris tvingats till smärtsamma budgetnedskärningar. Vid sidan om detta har en nostalgi för Ceausescu-regimen börjat gro, inte minst bland dem som inte var där. Över en tredjedel av rumäner som växt upp efter 1989 tror att livet var bättre under kommunismen, visade en enkät gjord av stiftelsen Soros Foundation 2011, enligt The Guardian.

– Under kommunismen hade folk jobb och tjänade tillräckligt med pengar, sade den 56-åriga barnvakten Elena Bolboroc i hamnstaden Zimnicea till AFP.

Fakta: Ceausescuparets fall

Visa

Ceausescuregimens fall efter nära 25 år vid makten började med en konfrontation med en präst. Den 17 december 1989 sköt rumänska soldater mot en folkmassa som samlats för att hindra att prästen och regimkritikern Lazslo Tokes vräktes ur sin bostad i staden Timisoara. Dussintals dödades och nyheten om soldaternas brutalitet spreds över landet som en löpeld.

Inom en vecka tvingade en upprörd folkmassa Ceausescu att fly den kommunistiska centralkommitténs byggnad i huvudstaden Bukarest med hjälp av en helikopter.

Men han och hans fru greps inom kort av polis och den 25 december ställdes de inför rätta. Den snabbinkallade ståndrätten fann presidentparet skyldiga och de dömdes till döden efter en kort rättegång. En dom som verkställdes omedelbart och paret Ceausescu arkebuserades direkt efter rättegången.

Källa: The Guardian (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer