Hör Cédric Chouviats dotter och pappa berätta om händelsen. Foto: Reuters

Cédric Chouviat, 42 år, dog efter polisingripande i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Ett polisingripande som ägde rum i Paris tidigare i år visar på stora likheter med den händelse som ledde till amerikanen George Floyds död. Enligt franska medier, som publicerade en granskning av fallet för ett par dagar sedan, var den avlidne Cédric Chouviats sista ord ”Jag kvävs”.

Det hände i januari i år i samband med en trafikkontroll i i Paris. Mannen som kontrollerades hette Cédric Chouviat, 42-årigt scooterbud. Kontrollen gav upphov till en utdragen ordväxling som slutade med att fyra poliser övermannade Chouviat och tryckte ned honom mot marken.

Efter ingripandet fördes mannen medvetslös till sjukhus där han avled två dagar senare.

Ingripandet filmades på avstånd av några förbipasserande. Bilderna gav inte möjligheten att dra slutsatser om övervåld. En polisutredning inleddes om händelsen. Utredningen visade att Chouviats struphuvud brutits i samband med ingripandet. Dödsorsaken var hjärtsvikt på grund av kvävning.

Chouviat filmade själv ingripandet

I dagarna har tidningen Le Monde och mediasajten Mediapart kunnat ta del av sammanlagt tretton olika videoinspelningar som gjorts i samband med ingripandet där man tydligt hör meningsutbytet mellan Chouviat och poliserna. Där framgår att ingripandet mot Chouviat pågick i cirka tolv minuter.

På ett tidigt stadium börjar Chouviat själv att filma det som sker. Även poliserna är försedda med kameror.

Gång på gång tycks ordväxlingen vara på väg att ta slut, men tar fart igen då Chouviat tilltalar polisen. Under ordväxlingen hör man poliserna uppmana Chouviat att inte komma närmre och Chouviat som säger åt poliserna att inte röra honom.

– Pajas, hör man den hjälmförsedde Chouviat säga till poliserna efter elva minuters munhuggning.

– Okej vi tar honom med, säger en av poliserna.

Poliser utreds för dråp

Sedan följer ett ljud, antagligen från när Chouviat brottas ned – bland annat med hjälp av ett halsgrepp enligt ett utomstående vittne – och så ett klick från handfängslen som sätts på honom.

– Sluta, sluta, skriker Chouviat.

Och så, sju gånger:

- Jag kvävs! Jag kvävs!

Fyra poliser som deltog vid ingripandet utreds just nu för dråp. Åtal kan komma att väckas inom kort.

Stopp för halsgrepp i Frankrike efter George Floyds död

I samband med George Floyds död har flera demonstrationer mot rasism och polisvåld ägt rum i Frankrike. Jämte Floyd har symbolen framför andra för de franska demonstranterna varit den 17-årige Adama Traoré som dödades i samband med ett polisingripande 2016 när han var på väg på sin cykel för att fira sin födelsedag.

Traoré drabbades av andningssvårigheter efter att ha brottats ned av tre poliser. Senare avled han efter att ha drabbats av hjärtsvikt. Flera gånger har fallet varit på väg att läggas ned, men genom anhöriga och vänners envisa kamp för hans sak och genom att nya uppgifter tillkommit, fortsätter polisens utredning kring ingripandet.

I samband med demonstrationerna mot rasism och polisvåld nyligen, lovade Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner nolltolerans mot rasism inom polisen och ett tillfälligt stopp av användandet av halsgrepp i samband med polisingripanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.