Foto: TT

Ceta-krisen välkomnas av MP i EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som den svenska regeringen, där Miljöpartiet ingår, nu kämpar med näbbar och klor för att få igenom frihandelsavtalet med Kanada så välkomnar de Gröna och Miljöpartiets EU-parlamentariker att Vallonien sätter käppar i hjulet.

– Parlamentet i Vallonien har gjort sitt jobb och granskat vad det här avtalet faktiskt betyder, och när man läser det är det uppenbart att Ceta riskerar att begränsa vårt politiska manöverutrymme när det gäller att skydda miljön och Europas konsumenter, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), till SVT Nyheter.

Hyllar Valloniens agerande

Med den synen på Ceta-avtalet kan det tyckas märkligt att Miljöpartiet i riksdagen och i regeringen inte har motarbetat det avtal som nu har skrivits på. Dessutom har den gröna gruppen i EU-parlamentet, där Miljöpartiet ingår, twittrat flitigt under denna dag och hyllat Valloniens agerande. Som det ser ut i dag kommer samtliga fyra Miljöpartister i EU-parlamentet rösta emot Ceta när det kommer upp för omröstning, berättar Andersson.

#delateuropa

– Miljöpartiet tycker helt klart att det här är ett problematiskt avtal. Det är inget snack om det. I EU är vi fria, men i Sverige agerare vi i ett politiskt sammanhang där det finns en enorm majoritet för detta frihandelsavtal, säger Max Andersson som kommentar till att Miljöpartiet inte motsätter sig detta på hemmaplan.

”Inte konstigt att partiets egna EU-parlamentariker går emot regeringens”

Enligt Max Andersson är det ingen tvekan om att Ceta begränsar den praktiska möjligheten att skydda miljön och konsumenterna i framtiden. Framför allt pekar han på det investeringsskydd för utländska investerare som är inskrivet i avtalet. Det gör det svårare att i efterhand förstärka miljölagstiftningen, då den kan riskera att leda till miljardskadestånd från utländska företag, hävdar Andersson.

I Sverige är gruppledaren i riksdagen, Jonas Eriksson (MP), ansvarig för Miljöpartiet när det gäller handelspolitiken. När vi talar med honom tycker han att det inte alls är konstigt att partiets egna EU-parlamentariker går emot regeringens, och därigenom Miljöpartiets linje i den här frågan.

– Det är inte konstigt. De olika parlamenten har olika ansvar för politiken. Visst är många miljöpartister oroliga, men vi driver nu på nationellt för att göra en bra konsekvensanalys av avtalet, säger Jonas Eriksson till SVT.

Känslig fråga inom MP

Att frågan är känslig för Miljöpartiet är ganska uppenbart. Egentligen är det inget som Miljöpartiet gillar, men som så ofta förr i känsliga frågor, har man fått ta hänsyn till den breda majoriteten i riksdagen. Men att gå så långt som att hylla Vallonien för sitt ställningstagande idag, vågar inte Jonas Eriksson.

– Jag välkomnar alla parlaments frihet att säga vad de tycker. Jag vill däremot inte värdera deras ställningstagande i den här frågan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet