Appen ToTok går inte längre att ladda ner till varken android eller iphone. Foto: AP/TT

Chattappen ToTok spionerar på användare – miljontals har laddat ner

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals har laddat ner den. Gratisappen som heter ToTok. Med den kan man ringa röst- och videosamtal, skicka bilder och kommunicera med människor i hela världen. Men appen visar sig vara ett verktyg för Förenade Arabemiraten att spionera med, rapporterar New York Times.

”Äntligen en app som funkar i Förenade Arabemiraten”, kommenterade en användare. Just där var man extra tacksam. Andra, mer vanliga, chattappar som Whatsapp och Skype går nämligen inte att ringa med där.

Men sedan några dagar går det inte längre att ladda ner ToTok, varken till android eller iphone. 

Och många kände sig besvikna över hur de ska kunna nå sina nära och kära nu när julen närmar sig, skriver the National

En mörk agenda

Men under söndagen kom svaret. New York Times publicerade då en granskning som visar att appen som togs emot med så stor glädje, har en mörk agenda.

Myndigheterna i Förenade Arabemiraten försöker med hjälp av appen spåra varje konversation, rörelse, relation, möten, ljud och bild, skriver New York Times

Miljontals människor i Mellanöstern, Europa, Asien, Afrika och Nordamerika har redan appen på sin telefon, enligt tidningen. I förra veckan var det en av de mest nedladdade apparna i USA. Och enligt statistik från Google Play Store var appen i topp 50 bland gratisappar i Saudiarabien, Storbritannien, Indien och Sverige, skriver New York Times.

Gratisappen ToTok har laddats ner av miljontals användare världen över. Foto: New York Times.

Utreds för internetbrott

Företaget bakom ToTok, som inte ska förväxlas med kinesiska TikTok, är Breej Holding. Enligt analyser och intervjuer som tidningen gjort pekar mycket på att det företaget är ett skalbolag kopplat till DarkMatter. 

DarkMatter är i sin tur ett företag som sysslar med underrättelsetjänst och hackning. Företaget är baserat i Abu Dhabi och består av personer som arbetar med underrättelse inom emiraten, liksom tidigare anställda på amerikanska och israeliska underrättelsetjänster.

FBI utreder för närvarande huruvida de amerikanska anställda på DarkMatter gjort sig skyldiga till internetbrott, rapporterade Reuters tidigare i år.

”Avinstallera redan i går”

Efter att New York Times kontaktat både Play Store och App Store för att fråga om eventuella kopplingar till Förenade Arabemiraten, raderades appen medan man undersöker saken vidare. Men de användare som har den på sina telefoner kan fortfarande använda sig av den. 

I samband med en teknisk genomgång av appen, gick en säkerhetsresearcher ut med uppmaningen: Avinstallera appen redan i går, skriver it-tidningen the Wired.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer