Bild från förra årets firande i Budapest av Ungerns stora nationella helgdag. Foto: Zoltan Mathe/EPA/MTI/TT

Ungern: Chefer sparkas efter dålig väderprognos

Uppdaterad
Publicerad

En olycklig väderprognos tros vara orsaken till att de två högsta cheferna vid Ungerns nationella vädertjänst har fått sparken.

I lördags var det planerat ett stort nationellt firande med ett enormt och påkostat fyrverkeri i huvudstaden Budapest. Omkring 40 000 fyrverkeripjäser skulle skjutas upp från 240 platser längs floden Donau.

Men enligt väderprognosen var det stora risker för att det skulle bli ett kraftigt åskoväder och fyrverkerierna ställdes in, skriver BBC.

Ovädret ändrade dock riktning och drog i stället fram över de östra delarna av landet. Vädertjänsten bad om ursäkt i söndags och förklarade att osäkerhet är en del av väderprognoser.

Men ursäkten räckte inte till. På måndagen fick cheferna sparken av den ansvarige ministern László Palkovics.

Fyrverkerierna är nu planerade att hållas på lördag.

Möter starkt motstånd

Nästan 100 000 ungrare hade skrivit under en namninsamling som uppmanade till att fyrverkeriet skulle ställas in på grund av det rådande kriget i grannlandet Ukraina och åtstramningar i hemlandet.

Regeringsanhängare var dock rasande över prognosmakarnas förmodade oduglighet och hoppas att uppvisningen nu kommer att fortsätta som planerat i helgen som kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.