Foto: TT Nyhetsbyrån

Chelsea Manning: ”Jag gjorde det bästa jag kunde”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Chelsea Manning släpptes ur militärfängelse har hon varit sparsam med offentliga framträdande men i söndags tog hon plats på scen och berättade att det känns som att hon klivit in i en dystopisk roman.

Det var i maj i år som den amerikanska visselblåsaren släpptes ur militärfängelset i Kansas. I söndags tog hon plats på scen på det årligen återkommande arrangemanget Nantucket Project, som enligt arrangören samlades 600 personer i år, på ön Nantucket, Massachusetts.

LÄS MER: Så ser Chelsea Manning ut efter sju år i fängelse

Chelsea Manning, som varit fängslad i sju år, dömdes 2013 för att som underrättelseanalytiker läckt hundratusentals försvarsuppgifter rörande USA:s krig i Afghanistan och Irak, som publicerades av Wikileaks.

Manning dömdes för bland annat spioneri och stöld och dömdes till att avtjäna 35 år i fängelse.

LÄS MER: Bakgrund om visselblåsaren Chelsea Manning

Men bara tre dagar innan Barack Obama packade ihop och lämnade ovala rummet tog han beslutet om benådning som, enligt advokaten, räddade Chelsea Mannings liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.