Chile kräver utredning av Payás död

Uppdaterad
Publicerad

Den kubanske dissidenten Oswaldo Payá, som i helgen omkom i en bilkrasch på Kuba, hade länge fruktat för sitt liv. Nu väcks internationella krav på en öppen utredning av den misstänkta olyckan.

Payá och en oppositionskollega omkom när deras bil kolliderade med ett träd utanför staden Bayamo i söndags. Polisförhören med den svenske KD-ordföranden Aron Modig, som färdades i bilen med Payá, skulle enligt svenska UD avslutas under tisdagen kubansk tid. Statliga medier har hela tiden hävdat att det rör sig om en olycka, medan Payás släkt säger att bilen prejats av vägen.

Tredje olyckan

-Regimens hat gjorde honom till en perfekt måltavla, säger Regis Iglesias, talesman för Payás rörelse MCL, till TT på telefon från Madrid.

Bilkraschen på Kuba

Olyckan som krävde Payás liv var hans tredje, bara i år, berättar Iglesias. Nyligen blev Payá och hans fru, aktivisten Ofelia Acevedo, påkörda i sin bil, och händelsen upprepades igen kort därefter.

-Det var för mycket för att vara ett sammanträffande. Speciellt när en statlig polis sade direkt till Oswaldo att han inte skulle leva längre än Fidel Castro, säger Iglesias.

Får stöd av Chile

Nu kräver MCL en öppen och opartisk utredning av dödsfallen. De får stöd av flera högt uppsatta politiker i Chile som, under ledning av senatorn Patricio Walker, kräver att ett internationellt organ ska övervaka att utredningen går till på rätt sätt. Walker har efter dödskraschen försökt resa till Kuba, men nekats inträde trots ett giltigt visum till landet.

För MCL fortsätter kampen för mänskliga rättigheter under ledning av Payás fru. Men många känner sig rädda för att fler dissidenter ska råka illa ut.

-Något måste göras omgående så att detta inte går ännu längre, säger dissidenten och ekonomen Martha Beatriz Roque till AFP.

-Alla vi som väljer att fredligt kämpa mot diktaturen riskerar fängelse, eller till och med att dö, tillägger Iglesias.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkraschen på Kuba

Mer i ämnet