Augusto Pinochet vid en presskonferens i Santiago 1974 tillsammans med medlemmar av regimen. Foto: AP

Chile ska ha använt adoptioner för att påverka Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Militärjuntan i Chile ska på 1970-talet använt adoptioner av barn till Sverige i en politisk påverkanskampanj. Det rapporterar Dagens Nyheter, som har tagit del av handlingar och ny forskning.

Under åren 1971 till 1992, alltså till stora delar under tiden för Pinochet-diktaturen, adopterades drygt 2 000 barn från Chile till svenska par. 

Genom åren har det funnits uppgifter om att många av adoptionerna inte gick rätt till, och sedan 2018 pågår en brottsutredning i Chile som innehåller över 630 svenska fall. 

Chileadoptioner

Nu rapporterar Dagens Nyheter att den chilenska militärjuntan använde adoptionerna till Sverige i en politisk påverkanskampanj som hade som mål att förbättra relationerna mellan länderna. Kampanjen ska ha styrts från Chiles ambassad i Stockholm, skriver DN.

Ville förbättra regimens rykte

Enligt handlingar som DN har tagit del av använde militärjuntan adoptivbarnen som ett sätt att förbättra regimens rykte i Sverige. Efter militärkuppen 1973 när Augusto Pinochet tog makten var det få barn som adopterades från Chile till Sverige. Men juntan insåg att adoptioner kunde bidra till att sprida en mer positiv bild av Chile och bryta landets isolering, enligt Karen Alfaro, doktor i historia vid Universidad Austral de Chile, som har forskat om adoptionerna. 

– Man ville visa för omvärlden att diktaturen också brydde sig om de övergivna barnen. Man ville visa humanitet, säger Karen Alfaro till DN.

Sverige hade viktig position

Enligt Karen Alfaro skapade juntan en ny praxis för tvångsadoptioner av barn från fattiga familjer i Chile genom förenklade processer, och antalet adoptioner ökade snabbt.

– Sverige hade en viktig position inom FN. Därför ville juntan förbättra bilden av diktaturen, speciellt efter den anti-chilenska kampanj som drevs av politiska flyktingar i Sverige, säger Karen Alfaro. 

Nästan samtliga adoptioner till Sverige förmedlades via föreningen Adoptionscentrum. Föreningens verksamhetschef Kerstin Gedung säger i en skriftlig kommentar till DN att föreningen ”saknar möjlighet att veta om den chilenska juntan betraktade adoptionsverksamheten som ett påverkansmedel”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet