Chiles regering undersöker vad som kan ha smittat patienten. Arkivbild. Foto: Narendra Shrestha/EPA/TT

Chile upptäcker sitt första fall av fågelinfluensa hos människa

Uppdaterad
Publicerad

Chiles första fall av fågelinfluensa hos en människa har påträffats i en 53-årig man, rapporterar landets hälsodepartement tidigt på onsdagen, enligt Retuers.

Viruset upptäcktes hos mannen efter att han uppvisat allvarliga influensasymptom, enligt ett uttalande från departementet. De understryker att patinten är i stabilt tillstånd.

Landets regering är igång med att försöka identifiera smittkällan, samt undersöker de människor som varit i kontakt med patienten.

Export stoppad efter nya fall

Chile har rapporterat fall av fågelinfluensa H5N1 sedan slutet av förra året hos vilda djur. Nyligen upptäckta fall i industrigårdar har fått regeringen att stoppa exporten av fjäderfän. Industrifall har också upptäckts i Argentina – men Brasilien, världens största exportör av fjäderfän, är fortfarande fritt från smittan, enligt nyhetsbyrån.

Chilenska hälsomyndigheter noterade att viruset kan överföras från fåglar eller marina däggdjur till människor, men det finns ingen känd överföring från människa till människa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.