Under fredagen blossade protesterna i Chile upp igen och det var åter tårgas och vattenkanoner på Santiagos gator. Foto: Reuters/TT

Chiles president skyller på utländsk inblandning

Uppdaterad
Publicerad

Chiles president Sebastián Piñera hävdar att många av de videofilmer som spridits i sociala medier som bevis på polisövergrepp i samband med protester är ”feltolkade” eller har filmats utomlands.

Uttalandet får hård kritik.

I en intervju för CNN Chile säger presidenten att det har pågått en ”gigantisk desinformationskampanj”.

– Det har tveklöst skett viss inblandning av utländska regeringar eller inrättningar, säger Piñera.

Chiles regering har kritiserats av människorättsgrupper för allvarliga människorättsbrott i samband med de tidvis våldsamma regeringskritiska protester som skakat landet under de senaste månaderna.

Presidentens uttalanden i intervjun sändes av CNN redan i mitten av december, men det är först under de senaste dagarna som de har blivit föremål för debatt i Chile. Uttalandet har mötts med ilska från både hans politiska motståndare och medlemmar av hans egen regeringskoalition.

Piñeras popularitet rasar

Sergio Micco, chef för Chiles människorättsinstitut, som har granskat hur protesterna rapporterats på internet, säger att även om utredarna har sett en del vilseledande material så är det allra mesta autentiskt.

Chiles riksåklagare Jorge Abbott anser inte att det bildmaterial myndigheten har analyserat har sitt ursprung utomlands.

Piñera, vars popularitet rasat, skriver på Twitter att han ”inte har uttryckt sig tillräckligt tydligt” och att ”människorättsbrott alltid bör fördömas”.

Folkomröstning 26 april

Protesterna i Chile började den 18 oktober och minst 26 personer har dödats. 

Piñeras uttalande väckte en ny våg av ilska bland demonstranterna under fredagen. I Santiago begav sig människor ut på gatorna och slog på kastruller och stekpannor medan man ropade ut slagord mot regeringen, rapporterar Reuters. Polisen försökte skingra folkmassorna med vattenkanoner och tårgas.

I ett försök att möta protesternas krav har nu presidenten satt ett datum för en folkomröstning om huruvida landets konstitution ska skrivas om. Det är av flera krav demonstranterna har haft, skriver Al Jazeera.

Den befintliga konstitutionen är från 1980 då ex-diktatorn Augusto Pinochet styrde Chile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.