Fuglesang om Kina i rymden: ”De vill vara bäst i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Rymdkapplöpningen svalnade rejält efter kalla kriget, men nu stiger temperaturen på nytt. Denna månad når inte färre än tre obemannade rymdexpeditioner Mars, samtidigt som privata aktörer trappar upp sina program.
– Kina vill inte ligga efter någon, säger Christer Fuglesang, som var förste svensk i rymden.

När rymdnestorn John Logsdon i juli 1969 tog plats för att bevittna uppskjutningen av Apollo 11-raketen så var det en del i den globala kapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen.

Det var en symbolisk kamp för att visa upp det egna politiska systemets förträfflighet, en av kalla krigets många yttringar. Men även bland privata aktörer hängde förväntningarna redan då tunga i luften – drömmen om en rymdresa för vanliga människor.

– Pan American Airlines, som inte finns längre, tog redan då reservationer för månresor. Så jag anmälde mig, minns Logsdon i veckans avsnitt av Utrikesbyrån.

Rekordmånga Marsresor

Någon Pan Am-rymdresa blev det inte. Men privata aktörers framryckning är enligt Logsdon en av de mest imponerande utvecklingarna på rymdfronten.

Det jämte de nationalstater som inte heller förlorat sin roll i detta nya rymdrejs. Tvärt om: bara denna månad når obemannade expeditioner från USA, Kina och Förenade Arabemiraten omloppsbana runt Mars.

Det är en ny internationell kapplöpning och de säkerhetspolitiska orosmolnen har växt. Victoria Samson, rymdstrateg vid tankesmedjan Secure World Foundation, beskriver hur länder med rymdnärvaro också känner ett behov av en offensiv förmåga i rymden, något som enligt henne kan leda till kapprustning.

– Vad som behövs är att det är säkert och stabilt och att alla har tillgång till rymden när de vill, säger hon.

– Det är ett bättre mål att arbeta mot. Jag vet inte om man också gör det, men det är vad jag skulle vilja se.

Vad kan Sverige göra?

Särskilt två länder dominerar dagens konkurrens. Sedan Sovjets fall så har USA varit relativt ensam som herre på täppan när det kommer till nationella rymdprogram. Men i dag är Kina fast beslutet att ta en dominerande plats.

– De vill inte ligga efter någon. De vill vara bäst i världen eller åtminstone jämlika, säger Christer Fuglesang, föreståndare vid KTH:s rymdcenter och förste svensk i rymden.

– Det har väldigt stor nationell prestige, men det handlar också om tekniken och tillgången till säkerhet militärt.

Se Utrikesbyrån som denna vecka handlar om den nya kampen om rymden – vilka är där, och varför? Titta här på SVT Play, eller 22.00 på tisdag i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.