Ny rapport: Så vilseleddes allmänheten av CIA

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport om CIA:s förhörsmetoder och tortyr under kriget mot terrorism presenterades i dag.
Enligt rapporten vilseleddes både allmänheten och makthavare av CIA om sättet de jobbade på för att få information från terrormisstänkta.

Underrättelsetjänstens förhörsteknik var mycket mer brutal än vad som sades. Den var heller inte effektiv. Det är några av slutsatserna i den rapport om CIA:s förhörsmetoder, som presenteras i USA i dag.

Rapporten, som har sammanställts av senatens underrättelseutskott, är mycket kritisk till CIA:s sätt att arbeta efter terrorattackerna den 11:e september 2001. Den dåvarande presidenten George W. Bush gav då CIA ökade befogenheter att få fram uppgifter, men enligt rapporten tänjde organisationen reglerna för hur terrormisstänkta skulle förhöras.

”Metoderna har räddat liv”

De har bland annat utsatts för hot om sexuellt våld och skenavrättningar. Fångar kunde hållas vakna i över en vecka och minst tre fångar har fått hot riktade mot sina barn och mödrar av CIA:s personal. En person dog under ett förhör. Totalt ska 119 personer ha utsatts för grymma förhörsmetoder.

Den före detta vicepresidenten Dick Cheney har försvarat förhörsmetoderna med att de har räddat liv genom att avslöja terrorplaner. Rapporten kallar dock arbetssättet för ineffektivt. Ingen information som inte hade kunnat tas fram på annat sätt blev känd under förhören, står det att läsa.

– CIA använde sig av dåligt tränad personal med tidigare kända etiska och professionella problem, sa senatorn Dianne Feinstein när hon presenterade rapporten.

CIA ska ha betalat två personer över 600 miljoner kronor för att tortera bland andra Khalid Sheikh Mohammed, som misstänks ligga bakom 11 september-attackerna.

Åtal kommer inte väckas

Barack Obama förbjöd brutala förhörsmetoder när han tillträdde som president 2009, med hänvisning till att de inte gick ihop med USA:s värderingar.

FN:s rapportör för antiterrorism, Ben Emmerson, säger i ett uttalande att de ansvariga måste dras inför rätta, men USA:s justitiedepartement meddelade tidigare i dag att man inte tänker väcka åtal mot ansvariga CIA-agenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer