Cindy McCain håller låg profil

Uppdaterad
Publicerad

Hon är den blyga arvtagerskan som plötsligt hamnat i världens strålkastarljus. 54-åriga Cindy McCain finns tätt vid makens sida i jakten på presidentposten.

Det är två vitt skilda bilder av Cindy McCain som förmedlas i den amerikanska pressen. Elaka tungor beskriver henne som färglös, reserverad och kylig där hon står med ständigt samma leende på läpparna invid sin mans sida under valkampanjen.

Andra talar om hennes varma hjärta och det stora engagemanget för barn som har det svårt. Från pressbussen The straight talk express rapporteras att hon är öppen, frispråkig och tycker om att skämta.

Obekväm med uppmärksamheten

Men de flesta verkar överens om att Cindy McCain inte riktigt har funnit sin plats i världens blickfång.

Jämfört med konkurrenten Michelle Obama tar hon ganska lite plats och har gjort få egna offentliga framträdanden. Själv säger hon att hon lätt känner sig obekväm och att hon är mån om att värna sitt privatliv.

Talade ut om missbruk

Hennes relativt låga profil har gjort att hon heller inte är lika kontroversiell som Barack Obamas hustru. Medan Michelle Obama har anklagats för att vara opatriotisk och elitistisk, har Cindy McCains värsta drabbningar med medierna varit när hon inte velat redovisa för sin skatteåterbäring.

Det närmaste en ”skandal” hon kommit är hennes tablettmissbruk som gjorde att hon tvingades genomgå avgiftning i början på 90-talet – något som hon själv berättat öppenhjärtigt om.

-Missbrukare är väldigt duktiga på att dölja det de håller på med från familj och vänner. Och det var precis vad jag gjorde. Min man visste ingenting, berättade hon för talkshowvärden Jay Leno.

Utbildad lärare

Cindy McCain växte upp i Phoenix, Arizona, i en välbärgad familj. Fadern James Hensley grundade ett distributionsföretag för öl som i dag är ett av USA:s största och som Cindy McCain numera själv är styrelseordförande i.

Redan tidigt i livet började hennes engagemang för välgörenhet, främst riktad mot barn. I 20-årsåldern tog hon examen i specialpedagogik och arbetade sedan som speciallärare för handikappade barn under ett års tid.

Hjälpte makens karroiär

Sedan hon 1979 mötte den 18 år äldre, och då gifte, John McCain, har hennes liv till stor del cirkulerat kring makens politiska karriär. Cindys fars affärsmässiga och politiska kontakter gjorde att maken kunde få fotfäste på Arizonas politiska scen.

Under John McCains politiska kampanjer har hustrun funnits vid hans sida ? ibland genom att knacka dörr, genom att lägga upp kampanjstrategier och ibland genom att bidra med pengar från sin ärvda förmögenhet.

Startade välgörenhetsorganisation

Välgörenhetsarbetet är fortfarande en av Cindy McCains största hjärtefrågor – 1988 startade hon upp American Voluntary Medical Team (AVMT). Det är en frivilligorganisation som arrangerar resor för läkare och annan medicinsk personal till krigshärjade u-länder som Vietnam, Kuwait, Zaire och Irak där de ger akutvård till befolkningen. Cindy McCain ledde själv över 50 sådana resor fram till 1995.

Nu står Cindy McCain för andra gången i väntrummet till Vita huset. Förra gången, i presidentvalskampanjen år 2000, slogs John McCain ut i ett tidigt skede.

Den här gången har det gått bättre, även om Barack Obamas övertag gör att vägen till presidentposten blir allt smalare för John McCain. Men trots makens dalande opinionssiffror hoppas Cindy McCain fortfarande att hans dröm ska bli sann.

? Jag vet hur gärna han vill vinna. Det får mig att vilja det lika mycket, har Cindy McCain i sagt till nyhetsmagasinet Newsweek.

Frida Pettersson

Washington

Cindy McCain

Namn: Cindy Lou Hensley McCain

Född: 20 maj 1954

Uppväxt: I Phoenix, Arizona. Dotter till ölmagnaten James Hensley

Utbildning: Magisterexamen i special education på University of southern California

Yrke: Speciallärare, arbetar med flera välgörenhetsprojekt

Familj: Maken John McCain, barnen Meghan, 24, Jack, 22, James, 20 och Bridget, 17

Mötte sin man: På en militärmottagning i Hawaii 1979. John McCain var då gift med en annan kvinna, men skiljde sig ett år senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.