Foto: TT

Clinton i medvind efter konventet

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton har i olika opinionsmätningar fått en skjuts framåt efter Demokraternas partikonvent förra veckan, då hon formellt utsågs till partiets presidentkandidat i det kommande valet, medan hennes motståndare Donald Trump tappar i opinionen.

Enligt en mätning från CBS News leder Clinton med 46 procent av väljarstödet mot Trumps 39 procent. Efter Republikanernas partikonvent men före Demokraternas steg Trump i opinionen och det var lika mellan de båda kandidaterna, enligt CBS.

Clinton har ännu större övertag i en mätning från mediebolaget CNN, som också publicerades på måndagen, där hon leder med 52–43, på frågan ”vem är ditt val som president?”.

Trump ledde med 48–45 efter Republikanernas konvent.

På CNN:s fråga ”vem får din röst i november?” svarar 45 procent Clinton och 37 procent Trump.

Har fortfarande negativt anseende

Ett av Clintons största problem – amerikanernas negativa syn på henne – återstår, men har lättat något jämfört med före konventet, enligt CBS-mätningen. 50 procent av alla registrerade väljare har nu en negativ bild av Clinton, jämfört med 36 procent som ser positivt på henne. 52 procent ser negativt på Trump, medan 32 procent ser på honom positivt.

I CBS-mätningen, som genomfördes 29–31 juli, deltog 1 393 personer. I CNN:s mätning under samma period deltog 1 003.

Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar har Clinton ett genomsnittligt stöd från väljarna på 45,9 procent medan Trump har 42 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer