Enligt CNN såldes ett dussin människor på några minuter. Foto: TT

CNN: Migranter säljs på auktion i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Färre båtar med migranter lämnar Libyen för Europa. Människosmugglare har därför börjat sälja migranter på auktioner för att tjäna pengar, rapporterar CNN.

Migranter som tar sig till Libyen i hopp om att sedan nå Europa går istället under klubban i auktioner i flera av landets städer, enligt den amerikanska tv-kanalen CNN som har filmat en sådan försäljning med hjälp av dolda kameror.

Bilderna som kanalen publicerat visar män omkring 20 till 30 år gamla som annonseras ut som ”stora, starka pojkar för jordbruksarbete” eller ”grävare”.

Männen refereras till som ”varor” och en försäljare ropar ut priser: ”800, 900, 1.000”, tills buden tar slut och männen som sålts lämnas över till köparen.

Enligt kanalen auktionerades ett dussin människor ut under sex-sju minuter. Priserna rör sig någonstans kring ett par tusen svenska kronor per person.

21-årige Victory såldes flera gånger om

En av dem som blivit såld är 21-årige Victory från Nigeria. Han kom till Libyen och skulle fortsätta till Europa men efter att inte ha lyckats komma iväg på 16 månader tog pengarna slut. Smugglarna sålde honom som dagarbetare på en auktion och sa att pengarna han drog in skulle gå till att betala av hans skulder.

Men efter flera veckor fick han istället höra att pengarna han köptes för inte skulle räcka, så han såldes flera gånger till innan han till slut lyckades bli fri. Nu väntar han på att få återvända till Nigeria.

Båtar mot Europa kommer inte iväg

Människosmugglare som tjänar pengar på att ta flyktingar och migranter till Europa, vanligen Italien, med båt har länge fått härja fritt i Libyen tack vare den politiska instabiliteten i landet.

Människorättsorganisationer har tidigare varnat för slavliknande förhållanden för de migranter som fastnar där. Då har det handlat om att migranter till exempel tar jobb som olika arbetare i hushåll, men blir fråntagna sina pass, slagna och utan lön.

Sedan Libyen och EU kom överens om att sätta stopp för smugglarnas arbete på Medelhavet har färre båtar åkt ut från den libyska kusten mot Europa och smugglarna måste plötsligt hitta ett sätt att hantera de migranter som inte kan skickas iväg, skriver CNN. Om de byggnader där migranterna bor blir för trånga eller de inte kan betala tillbaka sina skulder säljs de.

– Situationen är verkligen hemsk. De senaste uppgifterna om slavauktioner för migranter får läggas till på en lång lista av chockerande uppgifter, säger Mohammed Abdiker på Internationella organisationen för migration.

Kanalen har lämnat över sitt filmade material till de libyska myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer