Colombia: Världens största orm hittad

Uppdaterad
Publicerad

Lika lång som en buss, tung som en bil och utdöd sedan 60 miljoner år. Världens hittills största orm, Titanoboa, var fullkomligt enorm och saknar motstycke i modern tid, säger forskarna.

Ryggkotor och andra rester från jätte- ormen, döpt till Titanoboa cerrejonen- sis, hittades i en kolgruva i Cerrejon i Colombia. Dess existens på jorden har hittils varit okänd.

I kommande numret av tidskriften Nature beräknar forskarna att ormen varit minst 13-14 m lång och vägt ca 1.140 kilo. Dess tjocklek uppskattas ha varit upp till en vuxen mans höft.

Enligt fynden från utgrävningarna åt ormen såväl krokodiler som jättesköldpaddor.

För stor för sin tid

Titanoboa levde för cirka 60 miljoner år sedan, och borde alltså ha uppkommit cirka fem årmiljoner efter det att dinosaurierna hade lämnat planeten.

Problemet är att hon egentligen var för stor för dåtidens beräknade temperatur. Ormar och andra växelvarma djur kan bara nå en viss storlek om temperaturen är tillräckligt hög. Ju högre temperatur, desto större ormar.

En kroppshydda som Titanoboas krävde en dygnsmedeltemperatur på 30-34 grader, vilket är några grader varmare än vad forskare tidigare har uppskattat för tropikerna vid denna period, och ungefär i snitt tio grader varmare än i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.