Analys: ”Det går fort utför i Ryssland nu”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det går fort utför i Ryssland nu. Antalet smittade ökar snabbt, enligt officiell statistik. President Vladimir Putin har på bara ett par veckor hållit tre allvarsamma tv-tal om läget. Att Rysslands makthavare fruktar oöverstigliga problem är uppenbart.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Så sent som för en månad sedan hävdade Putin att situationen var under fullständig kontroll. Få fall hade rapporterats och nästan inga dödsfall. Ändå började man i all hast i expressfart utanför Moskva bygga ett sjukhus enbart för patienter med covid-19. Varför?

Många med mig misstänker att Kreml långt tidigare fick information om att både antalet smittade och antalet döda var långt mycket högre än det som rapporterades officiellt. En läkare jag intervjuade talade bekymrat om att tusentals fler ryssar än vanligt hade dött i lunginflammation. Officiellt utan koppling till covid-19. Några dagar senare grep hon av polis, två gånger, när hon försökte dela ut skyddsutrustning till personalen på ett sjukhus.

Sprida ”felaktig” information straffbart

Att sprida ”felaktig” information om sjukdomen är numera straffbart. Att bryta mot karantän likaså. Det blir oftast böter, men den som bedöms ha betett sig riktigt illa riskerar fängelsestraff på upp till sju år.

I dag meddelade president Putin också att de militära styrkorna nog kan sättas in för att bekämpa viruset. Kanske budskapet till det ryska folket fungerar. En fast hand som styr med hårda handskar. Om det är effektivt är en annan sak.

Annars gör Ryssland i stort som alla andra länder. Stängda skolor, affärer och restauranger, men mataffärerna är öppna och kollektivtrafiken fungerar. Åtgärder som de flesta som bor i Moskva ser som rimliga.

Men om, eller när, spridningen av viruset tar fart på allvar överallt i hela landet, ja då kan det gå riktigt illa. Sjukvårdssystemet är så eftersatt att de sjuka knappast kan få den vård de behöver. Dödssiffrorna kan komma att stiga med förskräckande hastighet. Men det är inte säkert att vi får veta sanningen om hur många som insjuknar och dör.

Jag hoppas verkligen det. Men skönmålningen och faktaförvrängning har under minst ett århundrade varit kännetecknande för Kreml. Hur illa det blir vet ingen. Att Rysslands makthavare famlar är uppenbart, men begripligt. Jag önskar dem all lycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet