Det amerikanska presidentvalet i november kommer med stor sannolikhet att bli en folkomröstning kring hur den sittande presidenten hanterade viruskrisen, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Foto: POOL/TT

Dag Blanck: ”Coronapandemin skadar Donald Trumps återvalskampanj”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s kongress och Trumpregeringen har kommit överens om ett gigantiskt stödpaket. Men presidentvalskampanjen har helt avstannat, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det amerikanska presidentvalet kommer att bli en folkomröstning kring hur Donald Trump skötte hanteringen av coronapandemin.

Donald Trumps stödpaket innebär 3 biljoner dollar (cirka 29,3 tusen miljarder svenska kronor) i stöd till den amerikanska ekonomin. Pengarna ska gå till enskilda amerikaner, lån till småföretagare runtom i USA och stöd till lantbruket och sjukvården.

– Krispaketet är enormt men man får tänka på att det handlar om att stoppa blodflödet för den amerikanska ekonomin. Det handlar om att både försöka rädda jobb så att siffran inte fortsätter att bli ännu högre. Men de amerikanska hushållen måste också våga konsumera och då måste man ta kontroll över virusspridningen, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Coronapandemin

Enligt Robert Bergqvist har USA 1-2 månader på sig att återhämta sig.

– Om det dröjer så kan arbetslösheten bita sig fast på en hög nivå.

Påverkar valet

Det amerikanska presidentvalet i november kommer med stor sannolikhet att bli en folkomröstning kring hur den sittande presidenten hanterade viruskrisen, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Kriser gynnar de sittande regeringarna, det ser man i många länder under coronapandemin. Men så mycket gynnade det inte Donald Trump. Presskonferenserna om kampen mot viruset skadade honom, och jag tror att det är anledningen till att de har gått ned, säger Dag Blanck.

Det amerikanska presidentvalet kommer att äga rum i november i år. En stor fråga kommer att vara hur själva röstandet kommer att gå till menar Dag Blanck.

– Vi som minns valet i Florida 2000 och diskussionerna om valsedlarna, vi kommer att få se liknande diskussioner. När är brevet poststämplat och kan man se vilket datum det är stämplat på?

Arbetslös till i oktober

För Carl Nenzén Lovén, frilansfotograf i Los Angeles, är Donald Trumps krispaket välkommet.

– Jag har som tur är betalat skatt för 2019, vilket gör att jag kan få den här checken. Men även fast de nu har börjat öppna vanliga butiker igen nu i Los Angeles, i något som de kallar för Fas 2, så tror inte jag att våra jobb kommer komma tillbaka förrän i fas 3 eller fas 4.

Hur lång tid räknar ni med att det tar?

– Som tidigast oktober. Men just nu har vi bara information till nästa vecka. Allt händer så snabbt, så man får se vad som händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet