Se läkaren Yves Cohen som vårdade franska patienten Amirouche Hammar berätta om testresultaten. Foto: EVNVisa alla (2)
Visa alla (2)

Coronaviruset fanns i Frankrike redan i december

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset fanns i Frankrike betydligt tidigare än man känt till, rapporterar The Guardian. Franske Amirouche Hammar smittades nästan en månad innan de första coronafallen rapporterades i landet.
– Man sa att det kanske var en lunginfektion, men inget var säkert, bara att det jag hade var mycket allvarligt, säger han i en intervju med franska BFMTV.

43-årige Amirouche Hammar vårdades för lunginflammation den 27 december. Enligt en omtestning av prover som ett sjukhus i norra Paris har gjort visade det sig att han hade covid-19 – nästan en månad innan de första fallen av coronasmitta rapporterades i Frankrike den 24 januari.

– Han hade varit sjuk i 15 dagar och smittat sina två barn, men inte sin fru, säger läkaren Yves Cohen till The Guardian.

I en intervju med franska tv-kanalen BFMTV träder nu fyrbarnspappan Amirouche Hammar fram. 43-åringen berättar att han i slutet av december fick typiska covid-symptom som andningssvårigheter och torrhosta.

”Något är fel, jag har ont i bröstet”

Klockan fem på morgonen den 27 december tog 43-åringen, som har diabetes och allergier, bilen till akuten.

– Jag sa ”Ni måste kalla hit en läkare omedelbart, något är fel, jag har ont i bröstet, jag tappar andan”, säger säger Amirouche Hammar, till BFMTV, och fortsätter:

– Man sa att det kanske var en lunginfektion, men inget var säkert, bara att det jag hade var mycket allvarligt.

Det är oklart hur Amirouche Hammar blivit smittad. Läkaren Yves Cohen säger att det är möjligt att hans fru blev smittad utan att få symtom, eftersom hon arbetade tillsammans med personer från Kina som kan ha blivit smittade där.

”Blev förvånad”

Sjukhuset testade prover från 24 patienter som fick vård där i december och januari, men testat negativt för influensa. Bara en av dem, fyrbarnspappan Amirouche Hammar, visade sig ha haft covid-19.

– Jag fick höra ”Ni har testats 100 procent positiv för covid-19”. Jag blev ändå förvånad, med tanke på skadan smittan orsakar, säger han.

Läkaren Yves Cohen berättar att provet har kontrolltestats ytterligare två gånger för att man ska vara helt säkra på att det var covid-19 som 43-åringen smittats av.

– Båda gånger blev resultatet positivt, säger Cohen till France Info.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet