Volontärer uppmanar alla som kan att evakuera. Foto: STR/AFP/TT

Cyklon har slagit till mot Bangladesh och Indien – två miljoner människor evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Cyklonen Bulbul har slagit till mot södra Bangladesh och Indien. Två dödsfall har rapporterats. Hittills ska drygt två miljoner människor ha evakuerats.

Ovädret drog in över Bengaliska viken på lördagskvällen med vindstyrkor på upp till 34 meter per sekund, men har försvagats.

Drygt två miljoner människor har evakuerats och befinner sig vid omkring 5 500 cyklonskydd, säger Shah Kamal vid Bangladeshs departement för katastrofberedskap.

Militär har skickats till byarna i området för att hjälpa till med evakueringen och omkring 55 000 frivilliga knackar dörr för att varna boende. Bangladeshs två största hamnar håller stängt och all flygtrafik på flygplatsen i staden Chittagong har ställts in.

Hundratusentals dödsfall de senaste årtiondena

Bangladeshs låglänta kust, med 30 miljoner invånare, drabbas regelbundet av cykloner och hundratusentals människor har omkommit de senaste årtiondena. Men med hjälp av snabbevakuering och byggandet av tusentals cyklonskydd har myndigheterna lyckats få ner dödstalen.

Även Indien har vidtagit åtgärder och nära 60 000 människor i Västbengalen har evakuerats. Samtliga flyg till och från Calcutta har ställts in i tolv timmar och militära flygplan och fartyg står i beredskap, uppger myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer