EU-kritiska demonstrationer i Cypern och Österrike. Foto: TT.

Cypern och Österrike mest negativa till EU

Uppdaterad
Publicerad

Synen på EU har blivit allt mer negativ under det senaste året. Färre är positiva, fler är neutrala och i Österrike och Cypern är så många som 41 procent negativa till EU-samarbetet.

EU-kommissionens Eurobarometer, en opinionsundersökning om synen på EU inom unionen, visar på en negativ tendens i inställningen till EU. Efter att bilden av Europasamarbetet blivit allt mer positiv mellan hösten 2013 och våren 2015 har trenden vänt.

De flesta länder är fortfarande neutrala eller positiva till EU men opinionskurvan pekar försiktigt nedåt och andelen som har en negativ bild av EU har ökat från 19 procent till 23 procent, sett över hela EU.

#delateuropa

Rumänien mest positiva

De länder som har mest positiv syn är Rumänien, där 57 procent ser positivt på EU, tätt följt av Polen och Irland. De som är mest negativa är Cypern och Österrike där 41 procent är negativa.

Tendensen, att det är en allt mer negativ syn på EU, syns i en rad olika frågor som förtroendet för EU som institution, möjligheten att få sin röst hörd och i synen på framtiden.

Där allt fler, 41 procent jämfört med 36 procent under våren 2015, har en pessimistisk syn på framtiden, även om fler, 53 procent, fortfarande är positiva.

Migration viktigaste frågan

I undersökningen märks även hur flyktingkrisen har påverkat synen på EU. Migrationen som är den fråga som överlägset bedöms som den viktigaste frågan för EU.

Även där skedde en kraftig ökning mellan våren 2015 då 38 procent listade den som viktig och hösten 2015 då siffran ökat till 58 procent. Frågan bedöms som viktigast i alla nästan alla länder och bara portugiserna är av en annan åsikt där landets offentliga finanser ses som den viktigaste frågan.

Andra viktiga frågor är enligt undersökningen, terrorism som 25 procent av de tillfrågade bedömer som viktig, följt av ekonomi, arbetslöshet och offentliga finanser.

Bilden av EU

Bilden av EU:

Europa:

Positivt 37 procent

Negativt 23 procent

Viktigaste frågorna för EU:

Migration 58 procent

Ekonomi 21 procent

Arbetslöshet 17 procent

Offentliga finanser 17 procent

Källa: Eurobarometern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet