Foto: Scanpix

Cyperns banker öppnar idag

Uppdaterad
Publicerad

Cyperns finansdepartement meddelar att landets samtliga banker kommer att öppna i morgon, rapporterar AFP.

Centralbanken meddelar att bankerna ska hållas öppna klockan 12-18 lokal tid, enligt Reuters.

SVT:s utsände Claes JB Löfgren rapporterar om att de flesta cyprioter trycker i hemmen i väntan på morgondagen när bankerna ska öppnas igen efter att ha varit stängda i elva dagar.

Under ytan är dramatiken stor, både på de politiska, finansiella och privata planen. Politiskt slits den bara några veckor gamla regeringskoalitionen av höger- och centerpartier mellan olika tolkningar av den akuta bankkrisen. Finansiellt slåss seriösa företag med penningmarknadens schakaler om cyprioternas tillgångar. Och privat ställer sig allt fler frågan om det finns en framtid på Cypern.

Max 300 euro per dag

För att möta en väntad kapitalflykt begränsas mängden pengar cyprioterna får ta ut den första tiden.  Maxgränsen för uttag är 300 euro per dag, rapporterar Reuters.

Men här surrar det av rykten om hur de rika och smarta redan tagit ut sina pengar via bankfilialer i London och Aten eller genom sofistikerade nättransaktioner.

Polisen har hur som helst hyrt in 140 extra ordningsvakter för att hindra oroligheter när de alldeles vanliga cyprioterna, utan tillgång till kryphål, i morgon ska försöka få ut en del av sina surt förvärvade slantar när bankerna öppnar i morgon klockan 12.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet