Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att bygga gigantiska solpaneler i rymden och sedan få ner energin till jorden har sina utmaningar – hör projektledare Dr Sanjay Vijendran berätta. Foto: Filip Huygens/SVT

Forskarnas förhoppning: Solenergi från rymden

Uppdaterad
Publicerad

Ovanför molnen skiner solen alltid – kan det vara en del av svaret på frågan hur mänskligheten ska lösa behovet av fossilfri energi?

Det hoppas forskarna vid den europeiska rymdorganisationen ESA.

I ett treårsprojekt ska forskarna vid ESA, europeiska rymdorganisationen, utforska om det är värt att satsa på solenergi från rymden i större skala. SVT har träffat Dr Sanjay Vijendran, som leder projektet Solaris. Han menar att det inte är orealistiskt, bland annat eftersom kostnaderna för uppskjutning har minskat de senaste åren.

– Tekniken har utvecklats så det inte behöver vara science fiction längre. Vi tror att solenergi från rymden, om vi investerar och forskar i det, kan börja bidra till den fossilfria energimixen så tidigt som 2035 eller 2040, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.