57-årige Miguel Díaz-Canel (till höger i bild) svors på torsdagen in som Kubas nye president. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Miguel Díaz-Canel vald till Kubas nye president

Uppdaterad
Publicerad

Den kubanska nationalförsamlingen svor på torsdagen in 57-årige Miguel Díaz-Canel som Kubas nye president, meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Den tidigare vicepresidenten ersätter 86-årige Raúl Castro, som suttit på posten sedan 2008.

Castros bror Fidel styrde dessförinnan landet som premiärminister från 1959 till 1976, och därefter som president från 1976 till 2008.

Utrikespolitiken förändras inte

Díaz-Canel säger att hans mandat är att försvara, förfina och ge kontinuitet åt den kubanska revolutionen, och att Raúl Castro förblir revolutionens ledare, enligt Reuters.

Vidare säger han att kubansk utrikespolitik inte kommer förändras, och att han inte kommer förhandla om principer, men lämnar en öppning för dialog.

– Vi är alltid redo för dialog med dem som behandlar oss som gelikar.

Castros behåller makten

Men familjen Castro har fortfarande stor makt, enligt experter.

– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetstjänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbolag som äger de flesta företag i turismsektorn och därmed kontrollerar den internationella valutan i landet, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, till TT.

Dessutom har Raúl Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyddet, det vill säga livvakterna som vakar över politiker och andra pampar.

– Han sitter på information om vem som är otrogen eller korrumperad. Castrofamiljen kontrollerar därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentposten, säger Erik Jennische till TT.

Ensam kandidat

Raúl Castro förblir ledare för det styrande kommunistpartiet, som överser politiska och sociala aktiviteter i landet, skriver nyhetsbyrån AP.

Castro öppnar dock för att Díaz-Canel kan ta över även denna post ”när tiden är kommen”.

Miguel Díaz-Canel var den ende av nationalförsamlingen godkände presidentkandidaten. Han kan nu sitta under max två femåriga mandatperioder, enligt Castro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer