Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Priset för att blockera Sveriges medlemskap ökar” – hör SVT:s korrespondent Tomas Thorén. Foto: ADEM ALTAN

Dagens besked avgörande för Sveriges Natoansökan

Publicerad

Dagens besked i det turkiska utrikesutskottet kan bli avgörande för ett svenskt Natomedlemskap.

– Om det blir ett ja i utskottet så är det 99,5 procent att det också blir ett ja när hela parlamentet röstar, säger den turkiske journalisten Guldener Sonomut.

Klockan elva, svensk tid, sätter sig det turkiska utrikesutskottet för att besluta om en handfull ärenden. Punkt nummer tre är Sveriges ansökan om att få bli medlem i försvarsalliansen Nato.

Stalltipset är att utskottet kommer att godkänna ansökan och skicka den vidare för ett slutgiltigt beslut i den stora kammaren. Både de partier som stödjer regeringen och en majoritet av oppositionen väntas rösta ja, bedömer Guldener Sonomut på turkiska NTV, som har bevakat Nato i mer än 25 år.

Sverige och Nato

– Om utrikesutskottet säger ja, och det är vad som förväntas, då är det en väldigt liten möjlighet att det sedan inte kommer att gå igenom i kammaren, säger han.

Koraner och PKK

Han är 99,5 procent säker, säger Guldener Sonomut. Den lilla reservationen på en halv procent är för att det skulle kunna hända saker före den slutliga omröstningen, till exempel en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm eller en stor PKK-demonstration.

En stående kritik från president Recep Tayyip Erdogan har ju varit att Sverige inte har varit tillräckligt tuff mot terrorstämplade PKK och andra organisationer. Den senaste tiden har tongångarna dock varit något mer försonliga.

Det mest intressanta beskedet från utskottet kanske inte blir röstsiffrorna, utan hur beslutet formuleras. Där kommer det att framgå hur snabbt ratificeringen kan ske i kammaren.

Korrespondenten: Erdogan har kontroll

Enligt Tomas Thorén, SVT:s Turkietkorrespondent, har president Erdogan full kontroll över processen.

– Det är hans partimedlemmar som utgör majoriteten i det här utrikesutskottet, han har också kontroll över majoriteten i parlamentet, säger han i Morgonstudion.

Natos generalsekreterare har sagt att han utgår ifrån att Sverige blir medlem innan Natomötet i slutet av november. Men det kan dröja innan ett turkiskt beslut är på plats, enligt Tomas Thorén.

– Bland mina källor i Ankara tror man inte att det kommer gå så fort. Att vi snarare ser en process som handlar om veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet