Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gps-störningarna i Rumänien beror enligt experter på rysk aktivitet. Foto: Michael Jansson/SVT

Dagliga gps-störningar i Rumänien

Publicerad

Stora störningar av gps-signaler har inte bara drabbat Sverige och Östersjöområdet. I Rumänien är störningarna dagliga och påtagliga sedan i höstas både till sjöss och på land längs kusten.

Enligt experter SVT träffat där är det rysk militär som ligger bakom.

– Det är ingen riktig krigsförklaring. Det finns ingen lag för det här. Det är hybridkrig, säger professorn och rysslandsexperten Armand Gosu.

Han nämner transporten av spannmål som går längs med floden Donau genom Rumänien från Ukraina som en anledning till att rysk militär använder störningsutrustning för att irritera.

Men en annan militär expert i Rumänien är inte lika övertygad om att störningarna avsiktligt syftar till att störa gps-signalerna i Natolandet Rumänien.

– Det vanligaste är att de använder radial störning för att skydda sina mest värdefulla mål. Och civil verksamhet påverkas oavsiktligt. Det är inte deras syfte att störa ut rumänska system, men om de är i området så försvinner gps-signalen, säger Adrian Ion-Duta, militär expert på tankesmedjan Euro-Atlantic center for resilience.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.