Nobelpristagaren höll ett tal för sina anhängare och nyfikna turister vid sitt tempel i McLeod Ganj i indiska Himalaya. Dalai lama har bott där sedan han flydde från Tibet 1959 efter ett misslyckat uppror mot det kinesiska styret.
Trots ett ihållande regn hade 5 000 personer samlats för att lyssna på Dalai lama, som beklagade att tibetaner i Tibet inte fick chansen att fira dagen på grund av förtrycket från de kinesiska myndigheterna.
Makthavarna i Peking anser att Tibet alltid varit en del av Kina medan Dalai lama kämpar för självstyre för tibetanerna.
Oro för hälsan
Dalai lama har genom ett intensivt resande världen över hållit liv i frågan om Tibets ställning, men hans anhängare oroas över att resschemat ska knäcka hans hälsa. Han har varit inlagd på sjukhus två gånger de senaste åren och exilregeringens premiärminister uppmanar födelsedagsbarnet att resa mindre.
Frågan om hans efterträdare diskuterades vid firandet och det finns en oro bland tibetaner över vad som ska hända efter hans död. Kina hävdar att de har rätten att slutligen godkänna vem som ska bli den femtonde Dalai lama, något som är otänkbart för tibetanerna.
Dalai lama har sagt att det tibetanska folket aldrig kommer att acceptera en lama som utsetts av Kina och har antytt att han kan komma att utse sin efterträdare. Detta skulle vara ett brott mot de historiska ritualer som styr valet av ny lama. När Dalai lama dör beger sig lärda buddhistmunkar ut för att lera efter hans reinkarnation bland barn i Tibet.
TT-AFP
Den fjortonde Dalai lama
Dalai lama är titeln på den högste religiöse ledaren inom den tibetanska buddhismen som fram till 1951 också var Tibets politiske ledare.
Dalai lama anses vara en upplyst person som har förskjutit sitt uppgående i nirvana och fortsätter att reinkarneras för att kunna hjälpa resten av mänskligheten.
Den nuvarande Dalai lama föddes i en fattig bondfamilj och är den fjortonde sedan 1391.
TT