Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi slumpar ihop svenska kändisar och udda aktiviteter – men kommer AI klara av att rita det? Se videon. Foto: SVT/Pexels/Faksimil

Märkliga AI-bilderna får hela nätet att skratta – men klarar den av svenska kändisar?

Uppdaterad
Publicerad

”Godzilla med 1700-tals-lockperuk”. ”T-rex besöker ett äldreboende”. ”Elvis på romantisk dejt med Gollum”.

AI-bildverktyget Dall-E mini har blivit superpoppis på sociala medier – och nu tävlar folk om vem som kan mata in den mest märkliga instruktionen. Men klarar artificiella intelligensen att rita vad som helst – och hur går det med svenska figurer och kändisar?

Dall-E är ett kraftfullt AI-verktyg som inte är tillgänglig för den breda massan.

Men Dall-E mini – som inte är relaterat till Dall-E – kan vem som helst använda, och har därför blivit enormt populär på sociala medier.

Man skriver in en kort beskrivning på engelska, klickar på ”Run”, och cirka två minuter senare har AI ritat ett rutnät med nio bilder baserade på det som du i text har skrivit.

Foto: Faksimil

Eller, åtminstone försökt att rita..

Dall-E minis märkliga och ofta groteskt misslyckade AI-bilder har lockat fram både skratt, förvirring och obehag hos många. Vanligast verkar vara att man testar den artificiella intelligensen med Hollywood-kändisar, presidenter och figurer från amerikansk populärkultur.

Men hur går det med svenska personer?

I videon ovan slumpar vi med hjälp av en tombola fram två svenska utmaningar till AI:n – och försöker kortfattat förklara tekniken bakom bilderna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.