Visa alla (2)
Visa alla (2)

Damm har brustit i Laos – över 100 saknas

Uppdaterad
Publicerad

17 döda har hittats efter gårdagens olycka i Laos då en damm i Attapeu-provinsen i sydöstra delen av landet kollapsade, uppger en anställd vid det thailändska konsulatet i Laos för AFP.

Flera byar nedanför dammen är helt översvämmade, med vatten som står ända upp till taken på husen.

Omkring 100 personer saknas fortfarande och räddningsarbetet pågår för fullt, rapporterar BBC. Myndigheterna i provinsen vädjar om katastrofhjälp.

Dammen var en av de mindre i det stora vattenkraftprojektet som består av två huvuddammar och fem mindre. Omkring fem miljarder kubikmeter vatten – cirka en tredjedel av vattenvolymen i sjön Mälaren – ska ha släppts ut när olyckan inträffade.

Dammen var inte färdigbyggd, utan förväntades bli tagen i bruk 2019. SK Engineering & Construction, ett sydkoreanskt företag som är delaktigt i bygget, uppger att skador på dammen upptäcktes på söndagen innan kollapsen.

”Vi larmade myndigheterna omedelbart och började evakuera bybor”, skriver företaget i ett uttalande.

Fakta: Laos

Visa

Laos är en stat i Sydostasien, granne med Thailand, Myanmar (Burma), Vietnam, Kambodja och Kina. Landet, ett av de fattigaste i regionen, har omkring 7 miljoner invånare.

Har ett tropiskt monsunklimat med regntid mellan maj och oktober, då kraftiga skyfall förekommer.

Kommunistiska Laotiska revolutionära folkpartiet är det enda tillåtna partiet. Regeringen utöver en total kontroll över de nationella medierna, och protestmarscher och andra missnöjesyttringar är förbjudna.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer