Daniel John Palm hade tur då både han och hans familj klarade sig oskadda efter jordskalvet. Nu väntar han på att få träning i hjälparbetet för att få ställa upp som volontär. Foto: Privat

Daniel hjälper till efter skalvet: ”Problemet är att husen som rasat var i dåligt skick”

Uppdaterad
Publicerad

Efter jordskalvet i Mexiko som dödade flera hundra personer ligger stora delar av Mexico City i spillror och räddningspersonal gräver fortfarande efter människor i ruinerna.

Daniel John Palm från Sverige är en av många civila som försöker göra allt han kan för att hjälpa till.

Daniel John Palm, som är född i Sverige och uppvuxen och bosatt i Mexico City, satt hemma vid datorn när han kände hur allt började skaka. I vanliga fall känner han inte jordbävningarna där han bor på grund av det skyddande underlaget, men den här gången var det kraftigare än någonsin.

– Det höll på mycket längre än det brukar, ungefär 30-40 sekunder, men mitt hus klarade sig.

Jordbävning i Mexiko

Jordbävningen var mildare än den som inträffade för en månad sedan, men gjorde större skada då den var närmare civilisationen.

Familjen i säkerhet

Daniel John Palm fick snabbt tag på sin syster och mamma, men det var inte förrän fem timmar efter skalvet på tisdagen som han till slut hörde från sin pappa som hade klarat sig och var oskadd.

– Han bor i en annan stadsdel av Mexico City som drabbades hårdare och där flera bostäder i närheten av hans rasade, men han klarade sig. Andra hade inte samma tur tyvärr. Jag försökte ansluta till hjälparbetet redan imorse men de låter inga privatpersoner delta utan vidare träning.

Kurs för volontärer

Senare under onsdagen ska ett möte hållas för att träna upp volontärer för att hjälpa till. Daniel John Palm kommer att delta tillsammans med vad han tror kan bli ett tusental andra personer.

– Det sorgliga problemet är att många av de byggnader som rasat var gamla och i dåligt skick. Samtidigt är det ju många byggnader som står kvar och inte har ett enda krossat fönster. Om man satsar på att rusta upp byggnader skulle förödelsen kanske inte bli lika stor, säger Daniel John Palm.

LÄS MER: Jordskalvet i Mexiko – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Mexiko

Mer i ämnet