Enstaka bananer reas ut för att de inte ska bli över Foto: SVT

Danmark Europaledare i kampen mot matsvinn

Uppdaterad
Publicerad

På bara fem år har Danmark lyckats minska det nationella matsvinnet med 25 procent – mer än något annat europeiskt land.

– Det är faktiskt med bananerna vi har lyckats bäst, sedan vi satte upp skylten har vi minskat banansvinnet med 90 procent, berättar butikschefen Max Skov Hansen för SVT.

Han syftar på den skylt som i hans livsmedelsbutik hängts upp intill de lösa bananerna i fruktdisken – ”Ta med mig hem, jag är singel!”

Köttfärs för singlar

I såväl hans som många andra matbutiker i Danmark har det tagits krafttag mot matsvinnet. Bröd säljs i mindre förpackningar, skyltar uppmuntrar till att köpa frukt och grönt i lösvikt, och biffar och köttfärs har börjat säljas i småförpackningar anpassade för singelhushåll.

– Köper man en stor förpackning köttfärs så måste resten frysas in för att det inte ska bli dåligt, och det är inte alla i Köpenhamn som har en frys hemma, säger Max Skov Hansen.

Råd och tips

Runt hela butiken finns tips, råd och information kring hur man kan minska matsvinn.

– Här vid äggen informerar vi om att man ska tänka på hur man ska packa ömtåliga varor i sin matkorg. Det är så många som ställer tunga saker på till exempel äggen, och när de väl är framme vid kassan har flera gått sönder och åker direkt i soporna, helt i onödan.

LÄS MER: Så minskar du ditt matsvinn

Ny app ger billig mat

De danska krafttagen har gett resultat – under perioden 2010-2015 minskade svinnet med 25 procent.

Inte bara mataffärerna har hakat på trenden. En ny app, Too Good To Go, informerar danskarna om restauranger som vid stängning säljer den mat som inte gått åt under dagen, till kraftigt rabatterade priser. Hundratals restauranger och caféer har hakat på, och appen har spridit sig till flera länder, bland annat Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.