– Vi har ett bra och konstruktivt samarbete, säger Niccoali Wammen (S) ledamot i folketinget. Foto: Firat Celik/SVT

Här samarbetar socialdemokraterna och högernationalisterna

Uppdaterad
Publicerad

Danska Socialdemokraterna och det högernationalistiska Dansk folkeparti har lämnat sina meningsskiljaktigheterna åt sidan och samarbetar nu i flera kommuner. ”Om det är något vi är oense om då hittar vi en kompromiss”, säger Bent Sten Andersen (DF).

I Sverige är det otänkbart, men i Danmark samarbetar Socialdemokraterna med det högernationalistiska Dansk folkeparti, både i folketinget och i flera kommuner.

– Vi har ett mycket gott och tillitsfullt samarbete, säger Marie Stærke (S) som är borgmästare i Köge kommun, ett par mil söder om Köpenhamn.

– Om det är något vi är oense om då hittar vi en kompromiss, säger vice borgmästaren Bent Sten Andersen (DF).

De båda partierna lyfter fram att den främsta gemensamma nämnaren är välfärdspolitiken och att det är viktigt att agera pragmatiskt i kommunpolitiken. Sedan ett par år tillbaka styr de båda partierna en handfull kommuner i Danmark.

Dansk mat ett krav från DF

I Hvidovre, en förortskommun i Köpenhamnsområdet drev Dansk folkeparti kravet på att dansk mat ska prioriteras i kommunens verksamheter som skolor och äldreboenden. För Dansk folkeparti var det en viktig symbolfråga.

– Vi är i Danmark, då är det viktigt att det är dansk kultur som gäller och på våra äldreboenden är det många av de boende som gillar den danska maten, säger vice borgmästaren i Hvidovre Mikkel Dencker.

Socialdemokraternas gruppledare i Hvidovre, Kenneth F. Christensen tycker inte att det var en svår eftergift att göra för att få behålla borgmästarposten.

– Nej, i praktiken har det inte blivit så stor skillnad på matsedlarna. Vi serverade dansk mat redan tidigare och det finns fortfarande möjlighet att få annan mat, säger han.

Samarbete även i folketinget

Också i den danska riksdagen, folketinget, samarbetar partierna. Under de senaste åren har Socialdemokraterna och Dansk folkeparti tillsammans satt stopp för den borgerliga regeringens planer på lättnader i reglerna för arbetskraftsinvandring, skattesänkningar för höginkomsttagare och en höjning av pensionsåldern. Beskedet om pensionsåldern gav de båda partiledarna Mette Frederiksen (S) och Kristian Thulesen Dahl (DF) i en gemensam intervju tillsammans med Danmarks största fackförening.

Förra året presenterade Socialdemokraterna en ny och hårdare invandringspolitik med förslag på läger för asylsökande i Nordafrika och fler utvisningar av utländska medborgare som begår brott. I en fråga som länge splittrat de båda partierna står de nu varandra ganska nära.

– I stället för att kritisera DF och kalla dem inhumana och ”icke rumsrena” som de tidigare har gjort, har Socialdemokraterna börjat samarbeta med dem. De har erkänt att många av S-väljarna tycker att en del av det som DF står för är rimligt, säger Uffe Tang kommentator på Danmarks Radio.

Oklart läge efter valet

Frågan är om samarbetet också kommer att fortsätta efter valet. Socialdemokraterna, som nu vinner tillbaka väljare från Dansk folkeparti har gått framåt och ser enligt opinionsmätningarna ut att få möjlighet att bilda regering. Men vilka partier ska de i så fall samarbeta med för att få majoritet för sin politik i folketinget? Deras traditionella stödpartier på vänsterkanten vill att Socialdemokraterna lämnar sin nya hårdare invandringspolitik, men det säger Socialdemokraterna bestämt nej till. Och det är här Dansk folkeparti kan komma in i bilden. I första hand vill Dansk folkparti ha en fortsatt borgerlig regeringen, men om det inte skulle visa sig möjligt står dörren till vänster öppen.

– Om det blir en S-regering så finns våra mandat där, vi kommer att slå vakt om en sträng invandringspolitik, men det  är ju så att partierna runt omkring Socialdemokraterna vill ha något helt annat, säger Kenneth Kristensen Berth, ledamot i folketinget för Dansk folkeparti.

– Om det blir en S-regering förväntar jag mig att vi kommer att ha ett gott samarbete med Dansk folkeparti, säger Niccolai Wammen, politisk ordförande för Socialdemokraterna i folketinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.