Enligt aktivister har homofobi och attacker på hbtq-personer i Tanzania ökat sedan John Magufuli blev president 2015. Foto: Andrea Comas/TT & Reuters

Danmark stoppar bistånd till Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Efter att guvernören för Dar es-Salaam i Tanzania uppmanat människor att ange homosexuella, drar danska regeringen tillbaka 65 miljoner danska kronor i bistånd till landet

Det är förbjudet att vara homosexuell i flera afrikanska länder. I till exempel Mauretanien, Sudan, Somalia och Nordnigeria kan man få dödsstraff för sin sexuella läggning.

Även i Tanzania är homosexualitet olagligt. För några veckor sedan uppmanade guvernören i Dar es-Salaam, Paul Makonda, medborgarna att ange homosexuella. Han sade också att han ville ha tillstånd att eftersöka homosexuella på social medier.

Stoppar bistånd

Danmarks motsvarighet till biståndsminister, Ulla Tornaes (Venstre) säger till Danmarks radio att hon är bekymrad över utvecklingen i Tanzania.

– Det är helt oacceptabelt med de senaste homofobiska uttalandena, säger hon.

Danmark drar därför tillbaka 65 miljoner danska kronor i bistånd till Tanzania. Hon har även haft möte med Tanzanias utrikesminister och ambassadör i Danmark.

Stor biståndsgivare

Danmark betalar mycket i bistånd till Tanzania och under de senaste åren är Tanzania det land som Danmark betalar näst mest bistånd till.

Även Sverige är en stor biståndsgivare till landet men den svenska regeringen har inga planer på att trappa ned på biståndet trots utvecklingen i Tanzania.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har dock fördömt Paul Makondas uttalande, hon har skrivit på sin Facebooksida: ”Uttalandet av guvernören [...] är oacceptabelt. Sverige agerar tydligt för att försvara de mänskliga rättigheterna och för att motverka den försämrade situationen för hbtqi-personer. Vi gör det både i vår politiska dialog och genom biståndet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.