Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska regeringen föreslår förbud mot koranbränningar. Aron Blessing Kimai och Majbrit Mogesen i Köpenhamn har olika uppfattningar i frågan. Foto: Ida Roos

Danmarks regering vill förbjuda koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks regering har under fredagen lagt fram ett förslag om hur koranbränningar ska stoppas på offentlig plats. Förbudet ska även beröra andra religiösa skrifter.

Justitieminister Peter Hummlegaard (S) började fredagens presskonferens med att kalla koranbränningarna för ”meningslösa förolämpningar” som har det enda syftet att ”skapa osämja och hat”.

Regeringen lägger nu fram förslag om att koranbränningar ska förbjudas.

– Lagförslaget ska göra det straffbart att offentligt bränna koranen, bibeln eller toran, säger Peter Hummelgaard.

Förbudet kommer endast gälla handlingar som sker på offentlig plats. Det kommer inte gälla satirteckningar.

Utrikesministern Lars Løkke Rasmussen (M) säger att förslaget sänder en ”viktig politisk signal till världen” efter att terrorhoten ökat mot Danmark efter de koranbränningar som skett i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör delar ur presskonferensen här. Foto: TT/SVT

S-ledaren kritisk

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) säger i en intervju med SVT att det danska beslutet ytterligare försämrar Sveriges läge.

– Hittills i den här korankrisen har Sverige och Danmark kunnat ta rygg på varandra. Det som händer när danskarna ändrar sin lagstiftning, det är att vi står ensamma och hamnar i en väldigt utsatt situation. Världens blickar kommer att riktas mot oss.

Andersson vill se ett tydliggörande från regeringen om hur den ska garantera svenska folkets säkerhet, men är inte säker på att danska förslaget är rätt väg att gå.

– Nu har vi precis sett det här lagförslaget så det är för tidigt att ta ställning till, säger hon.

Statsministern: Har respekt för Danmark

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar läget från sin presskonferens på Harpsund.

– Varje land som utsätts för akuta hot väljer sin egen väg att hantera dem. Jag har stor respekt för det Danmark gör just nu, säger han.

Regeringen anser inte att det är en möjlighet för Sverige att följa Danmarks exempel.

– Att göra exakt som Danmark skulle i all sannolikhet kräva en grundlagsändring, så det är inte den lämpligaste vägen att gå i Sverige, säger Ulf Kristersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen behöver informera svenska folket om vad man har för plan om Danmark förbjuder koranbränningar anser Socialdemokraternas partiledare. Foto: Tomas Hallstan

Se hela sändningen här.

Kan ge fängelsestraff

Redan nu är det förbjudet att skända andra länders flaggor och regeringen förslår att det nya förbudet ska ingå i samma bestämmelser.

Även annan ”olämplig behandling” av religiösa skrifter kan bli straffbart, så som att trampa på skriften.

Bryter man mot förbudet kan man dömas till böter eller upp till två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.