Dansk polis letar igenom en lägenhet i Ishoej, Danmark, efter att fyra personer gripits misstänkta att ha anslutit sig till IS. Foto: TT (Arkivbild)

Dansk döms till fängelse för IS-terror

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig pizzeriaägare dömdes i dag för att ha anslutit sig till Islamiska staten (IS), i syfte att begå terrorhandlingar, av en domstol i Köpenhamn. Det är den första sådana domen i Danmark.

Åklagaren yrkar på sex års fängelse och att mannen, som är både dansk och turkisk medborgare, ska fråntas sitt danska medborgarskap för att därefter utvisas.

Domstolen slog fast att mannen aktivt deltagit i krigs- och vapenträning tillsammans med terrorgruppen. Bland bevisen mot mannen finns foton där han poserar med gevär.

Förnekar IS-inblandning

Under sommaren 2013 reste mannen vid två tillfällen till Syrien via Turkiet och stannade i ett IS-läger under tio dagar respektive en månad, innan han reste tillbaka till Danmark.

Han förnekar att han har slagits för IS, men erkänner att han har arbetat som kock och bagare åt gruppen i Syrien.

Fler än 125 danskar tros ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak, enligt dansk underrättelsetjänst. Minst 27 av dem har dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.