Dansk folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl firar efter valet i torsdags. Foto: TT

Dansk folkeparti kan ingå i regering

Uppdaterad
Publicerad

Invandringskritiska Dansk folkeparti kommer att bjudas in till regeringsförhandlingar, uppger landets blivande statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Efter att tidigare varit negativa till ett regeringsdeltagande, öppnar Dansk folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl för att partiet kan komma att delta i en borgerlig regering, rapporterar Ritzau. Under valrörelsen var budskapet att partiet skulle påverka utifrån.

– Vi är inte nervösa för att gå in i regeringen. Det gör vi gärna, säger Thulesen Dahl och understryker att det beror på resultatet av de stundande förhandlingarna om innehållet i ett regeringsprogram.

Val i Danmark 2015

Danmarks blivande statsminister, Venstreledaren Lars Løkke Rasmussen, säger efter att han informerat drottning Margrethe om läget att han fått ett brett mandat att bilda en ny regering.

– Oavsett om det blir en regering som består av ett parti eller flera, så blir det en regering som inte kommer att föra en ren Venstre-politik, säger Løkke Rasmussen till Ritzau.

Han anser att ingen har tillräckligt stort stöd för att kunna diktera villkoren.

Dansk folkeparti blev i valet i torsdags det största borgerliga partiet, knappt före Løkke Rasmussens Venstre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2015

Mer i ämnet