Dansk Folkeparti tappar i kommunalvalet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna är fortsatt Danmarks största parti på kommunnivå.

Dansk Folkeparti hade hoppats på borgmästarposter, men tappar i stället stöd.

Socialdemokraterna (S) har gått framåt med nära tre procentenheter och behåller sin position som största kommunala parti, visar de slutliga röstsiffrorna i det danska kommunalvalet. Partiet får 32,4 procent av rösterna.

Venstre (V) backar över tre procent, men håller sig kvar på andraplatsen med 23,1 procent.

Även Dansk Folkeparti (DF) tappar röster, och får dela tredjeplatsen med Konservative (K). Båda partierna slutar på 8,8 procent.

– Den stora överraskningen är att Dansk Folkeparti backar och inte tar röster, säger Martin Vinæs Larsen vid Köpenhamns universitet.

Lägre valdeltagande än 2013

DF såg med spänning fram emot resultatet från kommunerna Assens, Guldborgsund och Hvidovre, där partiet väntades kunna knipa en första borgmästarpost. Men det gick inte vägen på någon av orterna. DF har totalt sett backat med 1,3 procentenheter.

Peter Skaarup, DF:s gruppledare, tycker ändå att valet kan ses som en framgång.

-Vi har en stabil väljarbas i stort sett alla kommuner. För oss är det ett bra val, även om det självklart kunde ha sett bättre ut, säger han.

Sedan 1938

Det röda blocket slutar på 51,6 procent av rösterna i kommunalvalet och det blå på 44,7 procent.

Valdeltagandet landade på 70,8 procent, drygt en procentenhet lägre än vid kommunalvalet 2013.

För många danska kommuner blir det förändringar i den högsta ledningen efter valet, men i huvudstaden Köpenhamn sitter den socialdemokratiske borgmästaren Frank Jensen kvar. Socialdemokraterna har abonnerat på posten sedan 1938 då den infördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.