Grimhøjmoskén i Århus. Foto: TT

Dansk imam uppmanar till stening

Uppdaterad
Publicerad

Med dold kamera visar danska TV2 hur en imam vid Grimhøjmoskén i Århus predikar att otrogna muslimska kvinnor ska stenas till döds eller piskas enligt sharialagen. Nu reagerar danska integrationsministern mot uttalandena.

En annan anledning att bli dödad är om man som muslim vänder islam ryggen, förklarar imamen för en studiegrupp.

– Om en gift eller skild kvinna begår otukt, och hon inte är oskuld och begår äktenskapsbrott, så ska hon stenas till döds, säger imamen när han filmas med dold kamera av TV2.

Människor som predikar på det viset hör inte hemma i Danmark, resonerar utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg. Hon anser att dessa personer kan vara med och inspirera unga människor att bli mycket extrema i sin tro på islam, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Polisen undersöker

Polisen i Östjylland ska nu undersöka uttalandena och bedöma om det rör sig om något straffbart, vilket välkomnas av integrationsministern.

Imamen Abu Bilal har tidigare väckt anstöt och kritiserats av danska politiker. Det handlar bland annat om en fredagsbön i Berlin under sommaren 2014 då Abu Bilal, enligt flera medier, ska ha uppmanat till mord på judar.

Vill stänga

De Konservative Folkepartis integrationsordförande, Naser Khader, vill stänga Grimhøjmoskén och Inger Støjberg är inte helt främmande för tanken.

– Jag har också mest lust till att få Grimhøjmoskén jämnad med marken. Men då kommer man att se dessa människor arbeta och plädera för deras fullständigt galna tankar på andra ställen, där det är svårare att infiltrera, säger hon.

Budskapen i studiegruppen stämmer inte överens med den linje som moskén driver officiellt, vilket märks när moskéns ordförande Oussama El-Saadi uttalar sig öppet framför TV2:s kamera i en intervju före den dolda inspelningen med Abu Bilal.

Imamen: Det är förvrängt

– Vi kan acceptera allt som sker runtomkring oss, och vi kan samarbeta med vårt folk här i landet utan några problem, säger Oussama El-Saadi.och påpekar att de är danskar som följer reglerna,

Till Danmarks Radio säger Oussama El-Saadi, att inspelningarna med dold kamera ger en förvrängd bild. Abu Bilal berättar bara om shariareglerna, därför att man bad honom om det. Det är ingen uppmaning till att praktisera stening i Danmark, menar Oussama El-Saadi.

– De vill provocera folk. Därför kommer de med de här frågorna. De genomför en aktion. TV2 vet mycket väl hur de ska sälja sin film, säger han.

”Vi bor i Danmark”

Enligt Oussama El-Saadi är det meningslöst att undervisa om straffreglerna i sharia-lagen eftersom de inte kan praktiseras i Danmark.

– Det är skillnad på vad vi tror på och var vi bor. Vi bor i Danmark och Danmark har sin grundlag. När vi kommer till Danmark följer vi danska regler. Grundlagen ger oss möjlighet att att tro på det vi vill, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.