Dansk minister avgår – efter minkkaoset

Uppdaterad
Publicerad

I går rapporterade danska medier att landets motsvarighet till Socialdemokraterna tillsammans med sina samarbetspartier, kommit överens om att låta avliva alla landets minkar. I dag, dagen efter det beskedet, meddelar landets livsmedelsminister att han avgår.

Turerna har varit långa och många kring grannlandet Danmark och dess minkar. Den 4 november meddelade den danska statsministern Mette Fredriksen (S) att alla landets minkar behövde avlivas. Detta på grund av att man bland de smittade minkarna funnit en mutation av coronaviruset, en mutation som sedan spridits vidare till människor.

Men när den danska statsministern först gick ut med att landets minkar skulle avlivas, fanns ingen rättslig grund att stå på.

Livsmedelsministerns ansvar

Under onsdagen släpptes en rapport om hur minkfrågan hanterats. I den framgår det att livsmedelsministern Mogens Jensen (S) den 7 november, först tre dagar efter beskedet om massavlivandet av minkar, fått reda på att det saknats laglig grund för att fatta ett sådant beslut. Den 10 november fick landets minkuppfödare i sin tur samma besked.

Tidigare har den danska statsministern sagt att hon fått reda på det samma helg 7-8 november. Hon har senare gått ut och beklagat det felaktiga beslutet men menat, att ansvaret var livsmedelsminister Jensens. Efter alla turer meddelade den sistnämnde idag, att han avgår från sin post.

”Det är inte rätt sätt att vara ledare på”

Oppositionspartierna vill nu att en oberoende kommission ska tillsättas för att reda ut alla turer kring hanteringen av landets minkarna. En av oppositionspartiernas ledare, Venstres Jakob Ellemann-Jensen, tycker att statsministern felaktigt skjutit över ansvaret på livsmedelsministern.

– Det är inte rätt sätt att vara ledare på och det är inte rätt sätt att stå vid det ansvar som man har statsminister, säger Jakob Ellemann-Jensen (V) till Danmarks Radio (DR).

S-regeringens tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten uppger i nuläget att de inte vill tillsätta en sådan utredning, rapporterar DR.

Alla smittade minkar är avlivade

Under onsdagen meddelande det danska livsmedelsverket att alla minkar med konstaterad smitta nu har avlivats. Men nu ska alltså alla landets minkar avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år. Detta står alltså klart efter att Folketingets sittande samarbetspartier lovat att rösta igenom en lagändring som till slut möjliggör massavlivning av minkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.