Foto: Skärmdump från dr.dk

Raketdelar regnade ned över Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Dansk raket sköts upp men sedan gick något snett.

I dag vid 13-tiden sköts en dansk hemmagjord testraket upp från ett testområde i södra Östersjön utanför Bornholm. De två första försöken att skjuta upp raketen misslyckades. Man lyckades helt enkelt inte att tända avfyrningsanordningen.

Men efter två timmars letande efter felet lyckades man att få iväg raketen, skriver Danmarks Radio.

Efter den tredje nedräkningen meddelade de danska rymdentusiasterna klockan 13.04 över radion att ”we have liftoff”.

Men kort efter uppskjutningen började det regna ned delar från raketen. Enligt rapporter till Danmarks Radio tyder det mesta på att noskonen gick i bitar strax efter start. Alla instrument ska samtidigt ha slutat fungera.

Därmed har mycket av den elektroniska utrustningen sannolikt gått förlorad.  

Människa i rymden

Målet med projektet, som dagens test var en del av, är att så småningom sända ut en människa i rymden.

Raketen skulle bland annat testa kommunikationsutrustning så att det går att hålla kontakt med raketen under färden men också när den har landat i havet.

– När vi en gång skjuter iväg en person i en rymdkapsel så ligger han och simmar runt ute på havet och då är det viktigt att hitta honom snabbt, säger Kristian von Bengtson på Copenhagen Suborbitals till Danmarks Radio.

Kristian von Bengtson är en av grundarna till Copenhagen Suborbitals som startade sin verksamhet för fyra år sedan.

– Jag skulle säga att det är lättare att bygga en egen rymdfarkost än att försöka bli astronaut. Och det är mycket roligare också, säger han till Sveriges Radio.

Raketen har döpts till Smaragd 1 och skulle sändas 8,5 kilometer upp i luften med en hastighet av nästan 2.000 kilometer i timmen.

Avfyrnningsrampen har döpts till Sputnik.

Mer om detta hos Danmarks Radio

och även Sveriges Radio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.