Rasmus Kofoed firade i februari att Geranium blev första danska restaurang att få tre stjärnor i Michelin-guiden. Foto: TT

Dansk stjärnkrog i stor skandal

Publicerad

Den danska stjärnkrogen Geranium har hamnat mitt i en livsmedelsskandal. Bland annat ska skaldjur ha förvarats för varmt och restaurangen får nu böta.

Året började fantastiskt för Köpenhamnsrestaurangen Geranium, när man i februari blev den första danska restaurangen någonsin att få tre stjärnor i Michelin-guiden

Dock ser året ut att sluta i moll för restaurangen som ägs och drivs av Stjärnkocken Rasmus Kofoed, som är känd för att han är den enda kock i världen som vunnit guld, silver och brons i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d’Or

Under en inspektion upptäckte det danska livsmedelsverket flera brott mot livsmedelslagen, rapporterar den danska tidningen Ekstrabladet.

Skaldjur i fel temperatur

Restaurangen får nu böta 20.000 kronor och stämplas dessutom med en arg smiley, vilket innebär lägsta möjliga livsmedelssäkerhet.

Restaurangen har enligt inspektörerna under en längre tid förvarat skaldjur i för hög temperatur.

Det handlar bland annat om färska pilgrimsmusslor, ostron och sötvattenskräftor, som förvarats i kylar där temperaturen var så hög som 9,2 grader, trots att temperaturen inte ska vara över 2 grader.

Man ska också ha hittat gröna och vita fläckar på hyllorna i kylrummen.

Överklagar flera punkter

Rasmus Kofoed har erkänt vissa felaktigheter i livsmedelshanteringen, bland annat att man ska ha förvarat lax på ett icke korrekt sätt.

Däremot delar man inte inspektörernas syn på en rad punkter vilka man har överklagat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.