Grishotellen breder ut sig i Polen och i dag är fler än hälften av alla grisar i landet födda utomlands. Foto: Kristjan Sigurjonsson / SVT

MRSA-risken: Miljoner danska kultingar skickas till polska grishotell

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har så mycket grisar att det inte finns plats för dem. En lösning har blivit så kallade grishotell utomlands. SVT besökte ett sådant i Polen – landet där danska kultingar fört in en ökad risk för att människor ska smittas av multiresistenta bakterier.

– När vi började med vår verksamhet i Polen var det 250.000 kultingar som skickades hit, i år blir det närmare fem miljoner, berättar grismäklaren Hans Pedersen.

Dansken Hans Pedersen och hans polske kollega Artur Florczak driver företaget Farm2Farm i polska Leszno. De är framgångsrika och har goda kontakter med producenter och lantbrukare i stora delar av Europa.

Exporterar till sex länder

Hans Pedersen slår upp datorn och visar vilka länder som är mottagare av danska grisar: Spanien, Tyskland, Italien, Kroatien, Georgien och så Polen.

Men i Danmark har det tidigare inte funnits krav att testa avelsbesättningar för den fruktade MRSA-bakterien, så den har följt med grisarna till utlandet.

I Danmark bär två av tre grisar på den multiresistenta MRSA-bakterien som smittar lätt mellan gris och människa.

Antibiotika-användningen ökar 

Hans Pedersen försäkrar att de gör allt för att förhindra att bakterier sprids och att djuren vaccineras.  

– Vi lägger fokus på att använda så lite medicin som möjligt och att ha så friska grisar som möjligt. Det är viktigt att separera olika besättningar från varandra, berättar han. 

Är inte det komplicerat med tanke på att det är så många gristransporter? 

– Det är givetvis komplicerat. Där människor är inblandade finns det alltid idéer och det finns pengar. 

Prispressen och tuffa krav gör att mindre nogräknade grisbönder tar genvägar. Det finns inga tillförlitliga uppgifter om hur utbredd MRSA-bakterien är i Polen.

Men polackerna använder mer och mer antibiotika vid grisuppfödning, trots att det finns en känd risk för att hög användning bidrar till spridningen av antibiotika-resistenta bakterier.  

Slut för den polska grisen?

Fler polska suggor skulle kunna minska spridningen av bakterier, men polska grisbönder sadlar om från egna djur till uppfödning av danska kultingar.  

På Bronislav Bucherts gård nära orten Buk har de fött upp egna grisar i så många generationer att han tappat räkningen: 

– Min far, farfar, min farfars far och så vidare, säger Buchert.  

Men med honom dör traditionen, han har slutat med egna grisar. Lönsamheten är för dålig och miljökraven hårda. Istället driver han grishotell för danska kultingar.  

– Vi fick ett parti på 300 stycken häromveckan.  

Var tredje månad kommer nya smågrisar från Danmark. När de ökat i vikt med runt 100 kg bär det iväg till slakteriet.

Bronislav är inte ensam om att ha lagt ner produktionen av egna djur. Grishotellen breder ut sig i Polen och i dag är fler än hälften av alla grisar i landet födda utomlands. 

– I dag skulle jag inte gå tillbaka. Att investera mycket skulle inte löna sig, situationen och lönsamheten är osäker. Vi balanserar på gränsen, säger Bronislav Buchert.

Korrespondenterna

Programmet ”Bonde söker framtid” sänds i Korrespondenterna ikväll kl. 20.00 i SVT2, finns också på svtplay.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.