Foto: TT

Danska regeringen vill förbjuda burka och niqab

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks regering föreslår att göra det förbjudet att bära burka, niqab och andra plagg som täcker ansiktet. Det skriver det danska justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

”I Danmark ska vi möta varandra på ett ordentligt sätt – ansikte mot ansikte”, skriver det danska justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Om man täcker ansiktet så visar man att man inte vill vara en del av samhället och man medverkar till att skapa ett parallellsamhälle med egna normer och regler, menar justitiedepartementet.

Att täcka ansiktet i det offentliga rummet är inte förenligt med danska värderingar, anser justitieminister Søren Pape Poulsen.

Sedan i höstas står det klart att det finns ett stort stöd i det danska parlamentet, folketinget, för ett förbud. Burka, niqab och balaklava (”rånarluva”) är exempel på huvudbonader som skymmer ansiktet och alltså kan bryta mot det föreslagna maskeringsförbudet.

Okej att bära tomtemask

Att bryta mot förbudet ska ge böter på 1.000 danska kronor. Om en person bryter mot förbudet upprepade gånger kan bötesbeloppet höjas till 10.000 kronor. 

Däremot har ett tidigare kritiserat förslag om tre månaders fängelse som påföljd strukits.

All maskering ska dock ej förbjudas. Det kommer fortfarande vara tillåtet att täcka ansiktet med halsduk när det är kallt, klä ut sig till ”butiksmaskot”, samt att bära tomtemask vid jul eller klä ut sig kring halloween.

Förslaget ska nu gå ut på remiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.