Foto: TT

Danskar protesterar mot hårda flyktingförslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter danska regeringens krav på att asylsökandes pengar och smycken ska kunna konfiskeras för att bekosta deras uppehälle protesterar nu danskar. Ansvarig minister har fått brev med ringar.

Danska regeringen vill strama åt asylpolitiken och har därför lagt fram 34 förslag för hur det ska ske. Bland annat vill regeringen att danska poliser ska kunna beslagta asylsökandes värdesaker. Medlemmar av Dansk Folkeparti, som agerar stödparti till regeringen, har gått ut och sagt att till och med vigselringar borde beslagtas för att finansiera kostnaderna för flyktingar.

Som en protest har flera danskar under hashtagen ”smykkertillInger” skickat ringar till utlännings- och integrationsministern Inger Stöjberg.

”Skickar min farmors ring”

En av dem som har gjort det är författaren Christian Mörk, vars släkt kom till Danmark som flyktingar från Ryssland. I ett brev, som TV2 har publicerat, skriver han:

”Vad jag vet blev min gammelmormor inte ombedd att lämna över sina värdesaker vid gränsen. Med tanke på alla de som nu är på väg att utsättas för denna skymf skickar jag dig därför min farmors ring.”

Justitieminister Søren Pind har tillbakavisat att regeringen varit ute efter ägodelar med affektionsvärde som poliser ska kunna beslagta.

”Blev inte polis för att plundra flyktingar”

Det senaste budet är att polisen ska kunna beslagta ägodelar som överstiger 3.000 kronor, och som inte är vigselringar och mobiltelefoner.

Men även det har väckt kritik, bland annat hos danska poliser. Polisen Jacob Nielsen har skrivit ett Facebookinlägg som delats över 21.000 gånger. Där skriver han:

”Jag blev inte polis för att plundra flyktingar på deras ägodelar.” ”Föreställer sig regeringen att jag ska stå vid gränsen och peta ut guld ur munnen eller underkläderna på dem, när de försöker gömma det sista de har?”.

Exakt vilka befogenheter poliser kommer att få kommer folktinget att diskutera den 26 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.