Man med munskydd på ett Öresundståg på stationen på Kastrups flygplats. Foto: Johan Nilsson / TT

Danskar uppmanas bära munskydd på bussen

Publicerad

Semestern i Danmark närmar sig sitt slut – och därför uppmanas danskarna nu att använda munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel.

Enligt Sundhedsstyrelsen är man orolig över att fler människor återvänder till städerna och att trycket på kollektivtrafiken ökar.

”Det kan göra det svårare att hålla avstånd i många situationer, även om man försöker. Därför rekommenderar vi nu att du tar med ett munskydd i din väska i dessa situationer och sätter på det om det är svårt att hålla avstånd”, säger Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsens direktör, i ett pressmeddelande.

Samtidigt framhålls att detta inte är ett krav utan en uppmaning. Inga böter kommer att delas ut om någon inte bär munskydd. Däremot står myndigheten, enligt Brostrøm, fast vid att munskydd i andra offentliga sammanhang fortfarande inte har någon effekt i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.